Bahulu Lapis V.2
yang nih bahulu lapis yang guna coklat dan kaler hijau, sedap gak combination nih.Masa nih rajin lagi lapis nipis2 jer.. Yang nih yang kedua, keras sikit terlebih tepung gamaknyer, sebab dah malas buat tebal2 jer, letak kaler merah sebab mak kater bahulu lapis selalu kena ader kaler merah pulak.
Raya baru-baru nih plak, projek buat bahulu lapis lagi atas permintaan ibunda ku, sanggup emak kutip telur2 ayam kampung (sib baik kat umah banyak bela ayam), kata nyer buat pakai ayam kampung telur kuning lagi banyak buatkan bahulu lagi sedap. Masa dier gagah dulu tiap kali raya memang buat kuih bahulu, bahulu lapis dan bahulu gulung. Sekali buat adunan bahulu sampai 3-4 mangkuk telur, so bayngkan ler..kena henjut sampai kembang telur tuh..sampai merecik peluh nak bagi naik. Mak aku bancuh dalam tempayan tanah liat skali ( nih nanti kena ambik gambar tunjuk tempayan tuh, antik dah bertahun2 mak simpan bekas nih ). Dulu bakar bahulu guna style lama... guna kayu api then letak penutup ayan kat atas sebelum letak bara. Tapi bahulu cara nih sungguh harum semerbak dan tahan lama.
Aku pun baru2 nih jer belajar nak buat bahulu lapis tapi aku modenkan pakai mixer jer, mak punya resepi semua paai mangkuk jer , so pastikan korang guna mangkuk yang sama untuk setiap sukatan tau.. haha kena semangkuk telur dan nak melimpah mixer ku yang comel itu (tuh yang buat rasa2 nak beli mixer BERJAYA gak nih)..terpaksalah menanggalkan dari mangkuk nyer..dan pakai hand mixer jer. bakar pun pakai elektrik oven jer.tapi bersengkang mata gak ler nak tunggu masak..sebab aku buat plak yang 1st tuh lapis nyer nipis cam kek lapis plak, yang 2nd tuh baru lah tebal2 sket ala2 bahulu nak cepat abiskan. Yang campuran koko tuh nipis dan lembab sangat disukai ramai..maknanyer sebelum pagi raya dah dihabiskan dek sedara-mara kat umah nih ha... memang nak kena buat lagi satu atas permintaan akak ipar ku plak.. time time time...
nih anak buah aku si hakimi yang buat muka boring sebab kena tuunggu posing dengan kek dulu baru boleh makan, dier sangat2 rajin tolong aku bila buat kek2 nih
bahulu lapis la plak.. rajin bebeno akak membaking..:)
ReplyDeletesalam kenal n salam ziarah...
ReplyDeleteteruja nak nengok tempayan tu...antik tu kan?
wah..rajinnya melapis...nmp sedap kek tuh..
ReplyDeleteSalam sejahtera,
ReplyDeleteKami ingin menjemput anda menyertai komuniti blogger bagi mempromosikan blog anda secara PERCUMA di laman web kami. Jom berkenalan dengan blogger-blogger terkemuka dan berkongsi tips dengan mereka.
Click pada butang 'Tutorial' untuk mengetahui cara menggunakannya.
Daftar sekarang: Blogger Malaysia [Blogger's Meeting Point]
Malaysia Boleh!