Friday, October 30, 2009

KEK LUMUT KUKUS

Blog hopping sana sini, asyik ternamapk kek lumut nih kat umah kenkawan. Ramai yang bagi good review pasal kek nih kata sedap sangat. Asal nyer dari jenis2 kek lapis serawak sebab kalau tengok ingredients tuh memang yang sama digunakakn dalam buat kek lapis jugak.

Akhir nyer dah beberape beli barang2 nak buat kek nih tercapai gak hasrat nak buatkan untuk open house Ateh at Bangi. Memandangkan tukang masak tak dapat menghadirkan diri terpaksalah hantar kek jer , tak dapat merasa jugak huhuhu..

Yang nyata nyer kek nih memang ader ala2 lumut gamaknyer (heehhe cam lumut lam aquarium nih..). Feedback plak dari yang dah makan tuh kata sedap, mau nyer sooner kena wat lagi skali, tukang masak nak rasa gak woo..tak bley tahan...

Thanks pada original contributor for this recipe yer...


KEK LUMUT


Bahan-bahan
250 g mentega
3/4 cawan gula halus
5 biji telur gred A1
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan nestum
1/2 cawan seri kaya
1 camca teh esen vanilla
Pewarna hijau


Cara Penyediaan
Panaskan kukusan, lenser loyang pembakar ( saya guna bulat 9 inci) dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak.
Satukan tepung, horlicks dan nestum, gaul rata. Ketepikan.
Putar mentega dengan gula halus hingga putih, tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, kacau rata.
Masukkan seri kaya dan susu pekat manis, putar lagi hingga rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan campuran tepung, horlicks dan nestum tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
Akhir sekali masukkan pewarna hijau, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi. Tutup dengan aluminium foil dan kukus 2 1/2 jam hingga 3 jam.

6 comments:

  1. salam hai wahhh masin2 kat dapur ade kek lumut ye baru jegok umak k.dyg pun ade hemmm x leh jd ni nak jugak...adelg ke nak rasa cikit bolehhhh nice cake....ialah semua kek srwk bhnnya lebih kureng same je cuma paten je lain2

    ReplyDelete
  2. salam wooo deh mai kek lumut nice pic lahhh baru je jegik dapur k.dyg pun ade heheee x than negok nak cikit bg rasa heeeee ia kek srwk bhn2nya semua lebih kurang je cuma paten je lain2....i like

    ReplyDelete
  3. Wah, kena buat ni. Tima kasih. Tapi betul-betul cam lumut. Takut pulak akak.

    ReplyDelete
  4. sheila, yang penting sedap dan tak payah nak melapis-lapis tuh..tukang masak tak dan nak rasa gak sebab bawak untuk open house

    ReplyDelete
  5. kak gerau.... hahhaha...dah nama pung kek lumut..kena ler..berupakan gitu dak..jemput tengok jer kaka gerau haha

    ReplyDelete
  6. sheila aper kata kita vtry wat sama2 lagi nak?

    ReplyDelete