Sunday, October 2, 2011

Kek Epal Karamel



Tetiba banyak pulak buah2 epal hijau dan merah kat dapur nih, termasuk gak epal2 kutipan di Ladang JM ( green apple for Tuesday, red apple for Thursday), after much procrastination maka terjadi lah kek epal ini. Resipi duk try2 sendiri jerk..nasib sedap hehehe...

Bahan-Bahan
2 biji epal (green or red) - di kupas dan didadu
2 biji epal ( dihiris nipis) + gaul bersama serbuk kayu manis
1 buku butter (250 g)
1 1/2 cawan gula kaster
5 biji telur
2 1/4 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan yogurt perisa asli
2 sudu teh baking soda, di ayak bersama tepung naik sendiri
3 sudu makan  gula perang

Cara-Cara Penyediaan.
1. Epal yang didadu di campurkan dengan sedekit jus lemon dan serbuk kayu manis , gaul dan ketepikan.
2.Epal yang dihiris nipis di gaulkan dengan serbuk kayu manis,  lengsenrkan dulang pembakar dengan  merjerin dan taburkan gula perang, susun hirisan epal yang dihiris mengiku kreativiti sendiri.
3. Pukul mentega bersama gula sehinggan kembang dan berkrim , Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hinggan sebati. Tuang tepung berselang dengan yogurt tadi dan gaul dengan senduk kayu sahaja, tak perlu dipukul. Akhir sekali masukkan  epal yang didadu  da kacau perlahan.
4. Tuangkan adunanke dalam acuan  loyang yang telah disediakan.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170  celcius ( sesuaikan ikut oven masing2) . Saya menggunakan oven elektrik, api bawah dan  fan. Bakar selama 50 minit atau sehingga masak. Saya  menggunakan pencucuk kek bila kek dan  mula  berbau wangi ( semerbak satu dapur).
6. Bila kek dah masak keluarkan dari oevn sejukkan seketika ( in my case 5 minit jerk) sebelum diterbalikkan diatas redai. This cake actually asted better after it has been left over night, wrapped in alumanium foil. Sangat gebu dan sedap. Selamat mencuba.


p/s : tuan rumah tak kretif susun bunga kat bottom tuh haha..

Tuesday, August 2, 2011

Acara Menyelam di UID, Pulau Perhentian

saya berjaya mendalami satu lagi hobi baru yeehaaaaaaa..dah dapat lesen scuba untuk meyelam dibawah PADi setelah mengikuti  program OPEN WATER CERTIFICATION di Urban island Diver di Pulau Perhentian pertengahan July lalu....






 pendaftaran....
 jejaka2 macho? kot...
 dengan dive instructor Kamil, a very authorative figure in the water...

ready or not here i go..hati ku sungguh berdebar2 ..nak buat confined water masa nih



nih kenkawan advance diver..baru balik dari  bua5t wreck diving woo..kagum ehhe
 saya sedang membuat revision sebab nanti ader kuiz dan  ujian bertulis..alhamdullilah.. berjaya dapat 88%..

 acara lompat melompat ..memang wajib...
 saya suka suasana seperti ini..mendamaikan walaupun untuk seketika
p/s : ader sesaper nak ajak gi dive lepas nih heheheh...

Thursday, May 26, 2011

Hidangan di chili's

fajitas Trio (beef, prawn and chicken)


Portion yg sg besar utk dua org. Fajitas trio n beef bacon burger je. Saya makan suku jer burger tuh pas tuh tapau bawak balik.. burger yang medium done jer... erkss ader sesape nak belanja saya makan kat Chili's lagi tak?

Projek dalaman

This is what i have occupied myself with this last few weeks. Renovation work at home. Bilik tidur saya bertambah panjang le, bole main galah panjang. Kunun2 duk bz mendecorate seada nyer, still a few thing nak touch-up lagi..jum gi ikea

Tuesday, May 24, 2011

Hati saya masih disini

Pulau Lang tengah yg damai

Sudah Lama Saya Tidak Menulis

Masih dalam pencarian..untuk masa dan idea untuk terus menulis di alam maya ini.. sila tunggu

Masih segar walaupun terpinggir....

Saturday, April 9, 2011

Jalan-Jalan Malaysia- Pulau Lang Tengah, Terengganu






saya duduk di sini yer... lang sari resort..beach facing chalet..
  ponek...lolap jap...
 menung lah plak.... angin laut yang sepoi2 bahasa... nyaman



saya, pantai dan laut yang membiru itu..heaven on earth...... jum jalan2 pulau..



  buai laju laju.... sampai dalam laut
 carik ikan nemo jap...
suah penat..jum pulangg

Thursday, March 10, 2011

Hawa Mahal & Amber Fort -perjalanan yang bersambung



kami bergambar dengan doorman atau penjaga pintu hotel..maharani palace ini..sugguh gagah pekasa , terutama hak misai itu..gerun..however he's very friendly guy... cuba tengok betapa comel2 nyer kita orang berdiri sebalah macha yang macho ini.tabik encik !




lawatan pertama di jaipur ialah ke tinggalan istana hawa mahal atau palace of the winds.terletak di bahagian kota lama jaipur, dimana kebanyakan bagunan di kawasan ini dibangunkan menggunakan batu-batu yang semulajadinyer berwarna merah hati termasuk istana hawa mahal. Istana ini dibagunankan oleh maharaja pratap singh sekitar tahun 1799, ianya setingga 50 kaki. tinggalan istana ini asalnyer adalah sebahagian dari dinding istana , dimana kerabat wanita istana boleh berlindung dicelahan tingkap2  untuk melihat perarakkan / acara2 yang berlangsung di bawah istana.







kenapa gambar aku tersangatlah kecik nyer..... ini salah jurugambar yang tidak professional itu heheheh..




gajah merupakan ..salah satu pilihan jika anda  melawat amer fort atau amber fort..salah satu tingalan istana/ kubu lama di jaipur ini..sebanar nyer kami nak jugak menunggang gajah nih, tapi teramatlah panjang orang2 yang beratur..jadi pilihan untuk kami ialah seperti di bawah....
perjalanan mendaki bukit ke amber fort menaiki jeep comel tapi sungguh rugged ini...sungguh mengujakan...


 terdapat pelbagai struktur di amber fort yang merupakan  kompleks istana yang dibina oleh penakluk  Raja Man Singh yang memerintah dari tahun 1590-1614.

terdahulu nyer seblum istana dibina..kawasan ini merupankubu pertahanan dari serngan pihak mongol..cuba perhatikan di atas puncak2 gunung itu masih tersergam struktur menara pertahanan yang masih berdiri gagah mengawasi bandar jaipur. Pada suatu masa  menara2 ini dikawal setiap masa oleh askar2 maharaja dari serangan musuh.
 sepertinyer melihat tembok besar China, di beijing tapi in a smaller scale but impressive still




bergambar di hadapan  Diwan-i-Am or Hall of Public Audience, dimana dulukala digunakan oleh maharaja untuk bertemu dengan rakyat..struktuk ini menggunakan 40 tiang yang berukir indah..




 sama kaler baju saya dengan kaler dinding bangunan2 kat sini kan... matching lah polak...

 menurut pemandu palnacung kami, di musim bunga taman ini amat indah dipenuhi dengan bunga-bungaan..saya boleh bayangkan..seperti filem2 hisdustan yang kiat tengok kat tv tu lah gamak nyer..

 seolah berada sangat dekat denganlangit yang membiru itu.. syukur dikurniaan peluang untuk melihat dan merasai peluang sebegini..seperti berada di puncak dunia...
ehehehhe..gamabr sensored sket..yeehaa dah sampai amber fort... sebenar nyer banyak lagi gambar..tgk ler kat facebook saya yer..... tapi memang besar kawasan nih...kami mengambil masa lebih kurang 3 jam lebih menelusuri bangunan2 dan lorong2 di sini....