Friday, December 3, 2010

Meatballs in sauce

masakan dah buat berabad yang lalu rasa nyer , baru sempat nak upload kan gambar ke sini...kira dah suam2 kuku ( tapi belum basi yer).
Nih ala2 meatballs kat Pizza Hut tuh tapi dijamin lagi sedap dan bersih dan portion daging yang lebih besar yer tuan-puan.( nak makan sendiri jangan kedekut tau..) Resepi untuk bebola daging @ meatballs dah pernah post dulu kat sini yer (meatballs boleh dibakar atau dogopreng dengan minyak yang sedikit, i prefer the bakar ones ).. haha nampak sangat yang  empunya blog nih reti masak spagetthi, meatballs dan shephered pie jer gamak nyer..ulang-ulang tayangan masakan yang sama..maaf ler tuh jer yang sangat sedap kat tekak tuan rumah nih.. kalau masak yang unik2 sangat kan takder plak yang nak menjamah membazir lah plak..
Untuk gravy  atau kuah nyer boleh guna mana2 resepi kuah spagethi..kalai nih saya guna kan yang ini jer..


Bahan-Bahan
2 sudu besar minyak kelapa / zaitun.

1 peket serbuk Maggi Spagetthi Bolognese

1 ulas bawang besar kuning Holland. (dicincang)

1 labu bawang putih.(dicincang)

1/2 sudu kecil Italian herbs*

250 gram  daging kisar.

450-500g tomato puree.

2 sudu besar cili boh
Air secukupnya. Nak pekat, sedikit aje.

2 biji tomato ranum merah.(dipotong kuib)

Cara penyediaan
-Panaskan minyak dalam periuk. -Tumis bawang kuning hingga lembut dan naik bau. Tambahkan bawang putih dan Italian herbs. -Tumis hingga naik bau. Tambah daging cincang. --Masak hingga separuh masak.letakkan serbuk bolognese dan cili boh. kacau seketika dan tambah tomato puree. Didihkan. Tambah air.-Kacau hingga sebati. Biar mendidih. Campurkan buah tomato. Kacau. Masak hingga agak pekat.Cukupkan perasa dengan sedikit black pepper dan garam.

Bubuh kuah spagetthi kedalam kuali cetek, masukkan meatball dan tabur dengan keju kesukaan anda. tutup sekejap untuk mencairkan keju. Sedia untuk dihidang..and gerenti yummy.

Thursday, December 2, 2010

Kek Coklat & Cream Cheese

 kek ini adalah ulangan dari semasa ke semasa sebab  enak dan mudah untuk dibuat, selalu buat untuk dibuat buah tangan kalau ader kenduri kendara rumah saudara-mara atau anak2 buah..gambar pun dapat ambil lepas kek dipotong2.. sukatan nih dapat untuk sebijik kek yang boleh muat acuan buat 9 inchi yer.Nyata nyer kek ini bagi saya sangat moist dan tidak berape manis. pasti tidak overcook untuk mengelakkan kek terlampau kering.
 Resepi asal nyer dari catatan awal disini, kali ini diolah lagi mengikut kesusuaian bahan juga.

Bahan-Bahan

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bicarbonate  - bahan2 ini diayak bersama


1 sudu besar serbuk nescafe  - dibancuh dengan 2 sudu besar air panas

5 biji telur Gred A
1 cawan gula kaster
1 cawan gula perang
250 gram buttercup/mentega
1 cawan susu cair

250 gm cream cheese
1/4 cawan krim masam @ krim putar
1 susu teh esen vanila
1/4 cawan gula kaster

Cara Penyediaan
1. Panaskan oven ke 170 darjah celcius. sapukan mentega pada loyang acuan dan alaskan dasar dengan baking paper.


2.Pukul Gula dan mentega hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.(saya selalu memecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam satu mangkuk lain untuk memudahkan mencampurkan kedalam aduan mentega& gula)
3. Masukkan  campuran tepung/koko sedikit demi sedikit diselangi dengan susu cair, dan diakhiri dengan campuran tepung. Kemudian dimasukkan larutan nescafe dan kacau rata.
4. Dalam mangkuk yang lain cream cheese dipukul bersama gula sebelum ditambah telur dan krim masam serta esen vanilla.Adunan ini agak cair.

5.Masukkan adunan kek kedalam loyang pembakar diselangain dengan campuran cream cheese tadi. Atau ikut kreativiti anda untuk mengolah nyer.
6. Bakar sehingga 45-50 minit, atau sehinggan bila diuji dengan lidi pencucuk tiada adunan yang melekat. Keluarkan kek dari oven dan terbalikkan diatas redai. Biarkan dalam keadaan begini sehingga 10 minit sebelum menaggankan loyang pembakar. Sedia untuk dihidang atau dihias.
 

Wednesday, December 1, 2010

Orkid Wangi..sesaper tahu nama orkid nih?



Bunga orkid nih tak tahu emak dapat dari mana..tumbuh dengan suburnyer kat atas pokok rambutan, tapi kita orang  pindahkan, dulu asalnyer atas pokok mangga , tapi bila pokok mangga kena tebang pindah tempat makin subur plak.
Bunga-bunga orkid kaler putih nih kembang awal pagi dan berbau harum dan wangi, nanti ingat nak try biakkan dalm pasu plak lak.. enjoy the pics.Sesaper tahu apa nama orkid nih, boleh share yer..



Monday, November 29, 2010

Beef Lasagne

Resepi nih dah banyak kali buat memang kesukaan anak2 dan jugak mak2 buah skali. Kali nih ikut resepi dari nihadriz di MYR dengan sedikit olahan untuk kesesuain tekak masing-masing. Kalau suka nak rasa keteluan daging boleh jugak dicampurkan dengan daging burger RAMLY yang dicincang sedikit. tekak melayu nih sentiasa nak rasa pedas jugak, jadi lasagne nyer dimelayukan lah letak cili mesin sikit.

Untuk mengelakkan lasagne menjadi terlalu kering, pastikan semua kepingan lasagne tersebut telah terendam dalam kuah sos , lasagne telah masak bila dicucuk ia terasa sudah lembut. Selamat mencuba dan menjamu selera.


Bahan-Bahan ( untuk 1 loaf pan)

Inti daging


300g daging cincang (kadang2 saya campur daging burger yang dihancurkan juga)


1 tin besar paste tomato

1 peket perencah bolognese brand maggie

1 tin cendawan butang
1 peket kecil mix vegetables

1 biji bawang besar - potong dadu

4 ulas bawang putih - potong dadu
2 sudu besar cili kisar

Oregano/Italian herbs/ bay leaf (ikut suka)
garam & lada hitam
1 kotak kepingan lasagna instant (guna brand San Remo )
3 cawan air

Sos Putih

2 sudu besar mentega

4 sudu besar tepung gandum

Beberape keping Cheddar cheese

2 cawan susu segar ( Dutch Lady jer)

garam & lada hitam secukup rasa
Cara-Cara penyediaan
 
1.Tumis bawang besar dan bawang putih hingga agak garing. Masukkan  cili kisar hingga pecah minyak dan kacau2.


2.Masukkan daging kisar dan goreng sebentar. Tambah kan air tadi dan biar daging merenih seketika.Tambahkan paste tomato, perencah  bolognese, semua herbs dan kacau lagi., Akhirkan dengan cendawan dan mix veggie. Pesarakan denagn garam dan lada hitam. Biarkan kuah bolognese seketika agar bahan2 mesra. Tutup api .

3.Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati. padamkan api seketika, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah di panaskan semula. Masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam dan lada hitam sedikit. Kemudian padamkan api.

4. Panas kan oven ke 170 celcius. Sediakan loaf pan, sapu sedikit magarine di keliling.

5.Tuangkan sedikit kuah daging tadi (tujuan kuah berair supaya kulit lasagna tadi tak perlu dimasak terlebih dahulu) dan tuang sedikit cheese sauce tadi dan lapisan lasagne. Selang-selikan semua bahan2 sehingga lapisan terakhir yang diakhiri dengan kuah daging dan white sauce
6.Bakar selama 40 minit, atau sehingga masak (apabila dicucuk, kulit lasagna telah lembut)

Thursday, November 18, 2010

Jalan-jalan Di Langkawi 2010

Jalan2 bersama teman-teman lama ku..Wahida Wahab , baby Azurryn , hubby Sazali and encik Azmiee..


Sampai kat kuala perlis subuh nan sepi lagi pukul 6, gulap gelita lagi tau...lepas subuh ..terus carik kedai nak bekpes.. then book tiker feri untuk pukul 8 (STAR CITY). sungguh ramai rombongan cikgu2 sekolah dan murid-murid sekolah di dalam feri.. ader lah ala2 kenduri suasana dalam feri tuh..sib baik saya boleh layan baca nocel Scott Sigler jer..
Dah tiba kat jeti Kuah Pulau langkawi... banyak2 benda nak ambik, teringin plak nak ambik gambar menatang nih,,tengok sudah cuak sebab langit tengah mendung, macamana nak jalan2 sementara menunggu PUan wahida dan family tiba..


Saya sudah sampai ke cable car di gunung mat cincang..walaupun sudah kali ketiga disi tetap mengujakan..masa naik boleh contol macho lagi bila turun adoiii.... kecut perut mak.. pemandangan yang sangat menarik...
gambar saya di hanging bridge..sampai setengah jalan jer..tahap gayat terlampau untuk jalan2 sampai ke hujung..sebab rasa bridge tuh berayun2 dan jantungku berdegup2... soklan nyer..maner kah kasut saya? hahaha
Nih nak tunjuk bunga senduduk purple kat atas nih sungguh subur besar kalau nak bandingkan dengan pokok senduduk kat semak sebelah rumah tuh..

Gambar saya lagi..kali nih saya pakai kasut yer tuan  puan...
Oh ya..dekat kaunter tuh tulih admission fees RM30.oo tapi untuk Malaysian kena tunjuk IC dan dapat diskaun RM15 jer... ( kalau tak silap ler...hehe )

Cuba teka tempat nih kat maner eks..Morocco ker? ehhehe bukan kat area dataran lang tuh jer..sementara menunggu pick-up saya jalan2 tengah panas ambik gambar ehehe..

Burung nak terbang dah..get ready...


take off..saya rasa..burung nih cukup femes kepada sesaper yang pergi langkawi..termasuk jugak pelancung2 asing..sementara saya lepak kat sini ader lah 3-4 mintak tolong ambikkan gambar...kalau charge  sorang 5 ingit dah lepas nak minum kat STARBUCK kat jetty Kuah tuh

Suasana senja di pantai cenang...

Ini ailah suami sahabat baik saya dengan beloved daugtehr , Stephanie Azuryyn.. memang photocopy daddy nih..

Ida and her princess

sazali, the doting daddy..


Kami berjalan2 dan melepak di Underwater World..lagi sorang camera shy plak.. akan diupload di edisi lain..



Monday, November 8, 2010

Kuih Seri Muka

Perhatian  , perhatian..sebenar nye kuih nih mak saya buat jer..haha anak dier sanmgat rajin, rajin nak ambik gambar nak upload kat sini jer.. aper-aper pun saya sangat suka kuih nih..especially tang lapis atas yang letak kaler ijau  daun pandan itu..lemak2 manis. satu peringatan kuih nih kalau letak dalam peti ais , bahagian pulut kat bawah tuh akan keras.. ( belajar dari pengalaman nih..huhuhu ), jadi tak yah letak kat esbok yer..letak kat luar jer tahan gak dua hari.. mak buat kuih nih sempena harijadi adik aku kat rumah  hari sabtu lepas 6 hb November yer. Aku kagum ngan mak aku, takder main sukat2  punya, agak2 jer jer semua..tau tau dah jadik..ishhhh...masterchef betul , yerlh dah 70 tahun lebih duk buat kerja masak -memasak nih..i lap you very much mak..

kepada sesape yang berkenaan atu mengidam kat kuih nih sila lah ambik resepi kat bawah nih yer..




Bahan-Bahan

untuk lapis bawah
3 cawan beras pulut
3 cawan santan cair
1/2 sudu teh garam

Untuk lapis atas
3 cawan santan pekat
beberape helai daun pandan ( dijdikan jus pandan)
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepun gadum
1/2 cawan tepung jagung
1 biji telur
1 sudu teh garam

Penyediaan:-
Untuk lapis bawah
1.basuh beras pulut, toskan, gaulkan  denagn santan dan garam. Tanak sehingga masak
2. Bila suda masak masukkan dalam loyang yang disapukan dengan sedikit minyak masak. tekan sehingga padat.

Untuk lapis atas
1.Kisar semua bahan2 dalam blender  dan tapis.
2.Tuangkan perlahan2 ke atas pulut tadi
3. Kukus leabih kurang 1/2 jam. Untuk mengelakkan bahagina atas kuih nih berkedut, boleh tutp lotyang dengan aluminium foil semasa mengukus.
4. Tunggu sejuk yer baru dipotong ..ngap....

Nak interprame..nih kek besday adik aku Norizan..sebab kakak dier fail bab2 nak emdeka  order jer kat orang kak, butter cake setengah kilo.. RM50.00 ( okay tak eks?)

kaler pink

Sunday, October 24, 2010

Apple Crumble Pie

lama dah terperap nak buat apple crumble nih..ala2 apple pie jer tapi kat atas dier instead of tutup dengan doh gunakakn crumble tepung + gula dan cornlakes ( sendiri suka ler). Untuk inti plak guna apple hijau Granny Smith ngan apple Fuji yang manis tuh. nak lagi sedap tamabh serbuk kayu manis yer ( cinnammon). Suka crumble sebab nanti boleh makan serdak2 crumble dier tuh.. nak bagi inti pie pekat gaulkan jer ngan tepun jagung sket sebelum bakar yer..layannn...
pertama kali menggunakan glass pie pan..


Doh Pie:
  • 1 1/4 cawan tepung
    1/2 sudu teh garam
    1 sudu besar gula
    1/2 cawan butter, yang disejukkan dan dipotong dadu
    1/4 cawan  ais sejuk
    1. Gaulkan tepung , garam, gula halus hingga rata. Gaul semua bhn2 doh diatas (guna tangan jer)
    2. Uli doh tuh hingga terhasil doh yg tidak melekat dimangkuk, tambah tepung jika perlu.
    3.  Kemudian canai doh diantara 2 plastik hingga menjadi kurang lebih 1/2 cm tebal.
    4. Perlahan-lahan tanggalkan plastik bahagian atas dan perlahan-lahan terbalikkan doh ke dalam acuan pie. Ratakan perlahan2 hingga menutupi kesemua bahagian dalam acuan pie. Potong lebihan tepi doh. Tuangkan inti pie yang telah sejuk tadi dan tutup bahagian atas pie crumble.



      •  Inti Pie

      • 6 biji epal ( saya buat Granny Smith + Fuji )

      • 1 sudu besar lemon jus

      • 3/4 cawan gula kaster

      • 2 sudu besar tepung jagung

      • 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis

      • 1/2 sudu kecil serbuk bual pala

      • 1/2 cawan kismis

      • Crumble 
      • 1/2 cawan butter ( sejukkan dan potong dadu kecil2)
      • 1/4 cawan gula perang
      • 1 sudu teh serbuk kayu manis
      • 1 cawan corn flakes ( dihancurkan )
      1. Panaskan oven 180 darjah.
      2. Kupas eoal, buang bahagian tengah dan potong nipis. Gaulkan dengan jus lemon dan ketepikan sebentar. Tuang kan kismis dan kacau rata.Kemudian, gaulkan dengan  gula, serbuk buah pala &kayu manis, dan masukkan kedalam acuan pie yang telah dialaskan doh tadi
      3. Didalam satu mangkuk, campurkan tepung, 1/4 cawan gula,dan butter. Gaul dan ramaskan dengan hujung jari sampai jadi seperti serbuk roti. Masukkan cornflakes yang tlh dihancurkan, an serbuk kayu manis.
      4. Taburkan adunan tepung tadi ke atas apple. Jangan ditekan. Bakar lebih kurang 30 minit sehingga adunan tepung nampak keperangan. Siap untuk dinikmati begitu saja atau dengan aiskrim vanilla.

    Sunday, October 17, 2010

    Satu Pagi Di Rumah Labu

    Meh lah layan gambar2 yangdiambil satu pagi ahad kat rumah..sah2 masa nih dah bosan jadi sambil sidai kain sambil ambik gambar kucing2, model utama ialah PENYEK, my handsome cat... kucing yang sangat lah aktif dan bunga2 kat laman tuh (banyak lagi bunay sampai tak terambil, next change plak kot)...cuaca pulak sangat terang pagi tuh..

    NIh ler gambar2 sang kucing..








    Dan gambar2 bunga-bungaan....  bunga orkid, bunga senduduk, bunga butang... bunga tahi ayam...bunag2 lain tuh tak sompek lak..