Kuih Seri Muka
Perhatian , perhatian..sebenar nye kuih nih mak saya buat jer..haha anak dier sanmgat rajin, rajin nak ambik gambar nak upload kat sini jer.. aper-aper pun saya sangat suka kuih nih..especially tang lapis atas yang letak kaler ijau daun pandan itu..lemak2 manis. satu peringatan kuih nih kalau letak dalam peti ais , bahagian pulut kat bawah tuh akan keras.. ( belajar dari pengalaman nih..huhuhu ), jadi tak yah letak kat esbok yer..letak kat luar jer tahan gak dua hari.. mak buat kuih nih sempena harijadi adik aku kat rumah hari sabtu lepas 6 hb November yer. Aku kagum ngan mak aku, takder main sukat2 punya, agak2 jer jer semua..tau tau dah jadik..ishhhh...masterchef betul , yerlh dah 70 tahun lebih duk buat kerja masak -memasak nih..i lap you very much mak..
kepada sesape yang berkenaan atu mengidam kat kuih nih sila lah ambik resepi kat bawah nih yer..
Bahan-Bahan
untuk lapis bawah
3 cawan beras pulut
3 cawan santan cair
1/2 sudu teh garam
Untuk lapis atas
3 cawan santan pekat
beberape helai daun pandan ( dijdikan jus pandan)
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepun gadum
1/2 cawan tepung jagung
1 biji telur
1 sudu teh garam
Penyediaan:-
Untuk lapis bawah
1.basuh beras pulut, toskan, gaulkan denagn santan dan garam. Tanak sehingga masak
2. Bila suda masak masukkan dalam loyang yang disapukan dengan sedikit minyak masak. tekan sehingga padat.
Untuk lapis atas
1.Kisar semua bahan2 dalam blender dan tapis.
2.Tuangkan perlahan2 ke atas pulut tadi
3. Kukus leabih kurang 1/2 jam. Untuk mengelakkan bahagina atas kuih nih berkedut, boleh tutp lotyang dengan aluminium foil semasa mengukus.
4. Tunggu sejuk yer baru dipotong ..ngap....
kepada sesape yang berkenaan atu mengidam kat kuih nih sila lah ambik resepi kat bawah nih yer..
Bahan-Bahan
untuk lapis bawah
3 cawan beras pulut
3 cawan santan cair
1/2 sudu teh garam
Untuk lapis atas
3 cawan santan pekat
beberape helai daun pandan ( dijdikan jus pandan)
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepun gadum
1/2 cawan tepung jagung
1 biji telur
1 sudu teh garam
Penyediaan:-
Untuk lapis bawah
1.basuh beras pulut, toskan, gaulkan denagn santan dan garam. Tanak sehingga masak
2. Bila suda masak masukkan dalam loyang yang disapukan dengan sedikit minyak masak. tekan sehingga padat.
Untuk lapis atas
1.Kisar semua bahan2 dalam blender dan tapis.
2.Tuangkan perlahan2 ke atas pulut tadi
3. Kukus leabih kurang 1/2 jam. Untuk mengelakkan bahagina atas kuih nih berkedut, boleh tutp lotyang dengan aluminium foil semasa mengukus.
4. Tunggu sejuk yer baru dipotong ..ngap....
Nak interprame..nih kek besday adik aku Norizan..sebab kakak dier fail bab2 nak emdeka order jer kat orang kak, butter cake setengah kilo.. RM50.00 ( okay tak eks?)
kaler pink
ni mesti warna pandan pure kan..fuh..klu kna kuih air tangan org tua memang mabeless...sodaappp
ReplyDeletehmm.. so yummy... eat this seri muka, sure your face will glow... jd radiant face... hehehe...
ReplyDelete