Thursday, October 29, 2009

Makan-Makan:Baba & Nyonya Restoren

Kalau ader visitor, supplier or customer dtg bertamu kat tempat keje aku nih, peberete boss dan kuli2 kat sini ialah bawak pergi lunch at this one Baba & Nyoya Restoren di Taman Semarak , Nilai. Its not a big place pun, cuma kedai makan satu tingkat yang ader aircond. The decor is nothing to shout about pun, just the regular round table for 8/10 people, but expect the place to be full during lunch time, especially awal2 bulan2 lah.

The baba and nyoya dish is excellent aku nyer peberete of couse will be terung bercili (nyoya style ) dan ikan kukus nyonya. Ramai jugak yang suka asam pedas kat sini, hehe tapi aku rasa cair sikit bandingkan yang selalu makan kat aunty aini's di salak but then terpulang kepada tase bud masing lah kot.

Meh ler layan gambar2 nih ..itu pun pakai handphone kamera jer jadi tak ler secanggih maner, pejam sebelah mata jer lah. Yang nih masa keluiar lunch dengan supplier recently. Ader lah kita orang layan makan nasi dan 4 jenis lauk jer..kenyang alhamdullilah.
Nih dier asam pedas nyoya style...serve dalam kuali kecik..nih kalau mak aku tengok marah tau..kuali digunakan untuk memsak bukang menghidang ehhehe. One of the crowds' fave tapi bagi aku kurang kecik..cair dan kurang pedas
Sotong goreng tepung..yea yeas.. i like this very much... nih kira dah setanding ngan yang selalu makan di Bagan lalang tuh, crunch dan lazat..tak payah cicah ngan sos pun...leh mintak resepi kat tuan kedai nih..

Nih plak udang sambal nyoya style.. kat sini udang tuh digoreng dulu dan sambal tuh dicurahkan kat atas udang.. sambal kurang kick (haha nih lah tenkak orang negori nak buek cam no), tapi udang tuh is in large size, puas hati makan...
Nih dier terung goreng bercili, i wonder camner dier buat jadi ranggup yer sambal nyer tuh...terung potong2 menyerong so senang nak ambik dan telan..nih kemestian tiap kali makan sini.. semua dry dish kat sini akan dihidingkan alas dengan daun pisang yer.. Nih lah hidangan kita orang hari tuh, ader telur dadar cencaluk jugak...Nih air yang aku order soya with cincau..sejuk tekakAir kesukaan orang2 Logistik cincau soya, air nenas ngan fresh orange.. lastly ader teh cina untuk mencuci perut after all that kolestorel laden food..ahh what a good life :).
So lain kali kalau korang nak try datang lah ke Taman Semarak Nilai carik kedai nih..bukak Isni n-Jumaat untuk lunch hour jer.. Berape total kita orang makan..ahha tak tau sebab aku tak pernah bayar pun...


1 comment: