Thursday, January 29, 2009

Kek Lapis -1st Try


Actually dah lama nak try buat kek lapis nih, since lepas raya tahun lepas sebab teruja sgt tgk kek2 kat blog kenkawan MYR nih. cuma nak kena tunggu waktu yang sesuai dan tahap kerajinan yang melampau :). perkara yang uppermost bila nak start buat kek nih, is that it will take a long time as opposed to baking the usual cake. SO one fine day during Chinese new Year Holiday, I finally started on this project. Bahan2 semua dah lama ader, mixer pun pakai jer lah mixer kenwood yang comel tuh, kesian dier bekerja keras nak pukul telur 7 biji sampai kembang penuh mangkuk mixer, sib baik tak tumpah. For the clloring I just put two, green and original colour ( sebab takut letak banyak2 kaler tak jadi nanti rugi plak !).

Resepi nih ambik dari Myr resepi maya_zakry, original cake letak prune ( i subs with kismis instead), then tak letak biskut cream crackers sebab tak der hehe so i just tukar dnegan tepung naik sendiri. According to maya's recipe the cake is to be boiled (Kukus), but myself just used my trusted electric oven, (pakai api atas sahaja).

Anyway for a first timer, I think I did quite well kot, pat on the back for myself LOL. Kek nih keras sikit..so next buat nak kena tgk resepi bebetul. Project seterusnyer, mak suruh buat bahulu lapis plak.. nih nak pi skodeng resepi bahulu lapis kat blog kenkawan..so layan lah resepi kat bawah nih eks

Bahan-Bahan
250g butter
1 1/4 cwn gula kastor
7 biji telur
1 sudu esen vanilla
1 paket biscuit cream crackers ( i omit this) or 2 cwn tepung naik sendiri (ayak)
1/2 cawan susu segar (fresh milk)
1/2 cawan susu pekat ( condensed milk)
Colouring (of your choice)
Prune , haw flakes or kismis (whatever works for you , infact)


cara-cara

1. Panaskan oven ke 160 celcius . Griskan loyang 4 persegi.

2. Blend biskut cream crackes hingga lumat . easier if you put the buiscuit in a zipper bag and gives a few whaks with the rolling pin , works really well too.

3. Pukul butter dan gula hingga kembang. masukkan telur sebiji demi sebiji. You definitely have to use the mixer for this. Pastikan adunan naik hingga kembang dan gebu (putih).

4 masukkan esen vanilla dan susu. kacau lagi.

5.masukkan biskut or tepung sedikit demi sedikit. kacau hingga sebati .

6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan letak pewarna yang diingini.

7. masukkan 2 senduk adunan -ist layer dan bakar menggunakan api atas sahaja selama lebih kurang 10 minit. Keluarkan , make sure tiada gelembung udara sebelum meletakkan 2 senduk untuk 2nd layer. repeat the process until finish. Untuk the last layer baker selama 10 minit , dan kemudian tukar ke api bawah selama 5 minit.

8. Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan.


No comments:

Post a Comment