Thursday, November 19, 2009

Kek Hati Pari

Akhir nyer berjaya dalam misi nak buat kek hati Pari ..lepas belek2 resepi kat blog dayang jack ngan kak Inahar tuh... punyalah lama nak merajin buat kek nih..walhal barang2 dah lama beli..sib baik jumpa browning sugar tuh kat YUMMY so beli jer lah sebotol tuh... kejadian nyer satu petang Sabtu yang suram dan sejuk ( sebab asyik hujan jer kan). Rasa nyer bab nak menyediakan adunan tuh tak ler sesusah maner.. bab yang menyeksakan jiwa bila nak mengukus tuh.. to be on the safe side ..di kukus selama 4 1/2 jam lagi dari jam 4.30 petang.. sampai kul 9 malam baru ler tutup api gas tuh.... Yang jadi kan cerita masa tuh abang2 dan ipar duai semua ader rumah sebab berbincang untuk up coming wedding anak buah di Gombak bulan doblas nanti. kejap2 dia orang tanay dah masak belum.. dah masak belum.. aiseh penat lah nak jawab.. last2 cakap korang balik lah dulu nanti esok aku gi hantar kat umah.. punya lah baik adik ipar yang osrang nih kan... baru jer masak ader lah dalam sepuluh minit Kak Ngah plak nak balik Gombak (nih mak Along yang nak kahwin tuh), mintak potong kan sikit..alamak..tak lawa lah kek aku..panas2 kena potong. Kerna terpakasa..potong ler jugak...so hancur ler sikit kek nih...tapi dia cakap memang ler sedap.... nanti kenduri leh buat untuk penganti lah plak.. tu ler gatal tangan sangat. Resepi nih ambik dari rumah Dr. Inahar tuh jerkkk eks.. buat sepruh sebab taks anggup nak tunggu 8 jam .. :). Verdict memang amat sedap dan moist..dan tahan di simpan.. setelah dibekal2 kepada ipar-duai ader ler beln2 sim lam bekas dalam peti ais ku itu.. jemput ler mencuba skali yer.. Masa buat adunan nih lepas letak browning sugar , dier ader bau2 cam toffee.. best wooo...

KEK HATI PARI

Bahan - Bahan

5 biji telur ayam
250 mg mentega (golden churn)
2 gelas gula halus (tukar guna cawan)
1/2 tin susu manis
100 gm horlicks
31/2 gelas tepung gandum (saya guna cawan jer)
400 gm kismis hitam (potong halus)
2 botol besar browning sugar (lbhkurang 4 sudubesar @ 60ml)
1 suduteh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder


Cara Penyediaan:

1. Pukul gula & telur hingga kembang. masukkan mentega dan pukul lg hingga kembang. kemudian masukkan susu,horlick dan gaul rata.
2. Masukkan kismis yg telah dipotong halus dan gaul dgn segelas tepung.
3. Gaul rata dan kemudian barulah masukkan pula dua gelas tepung yg dicampur dgn soda dan b/powder.
4. Selepas itu barulah masukkan browning ke dlm adunan tadi dan gaul sebati.
5. Akhir sekali masukkan adunan tadi ke dlm acuan dan kukus selama 4 jam.Kita tutupkan bekas acuan tuh ngan alumanium foil jugak supaya tak masak air wap yer.


4 comments:

  1. salam yang,cm tak pernah makan kek ni,nampak sangat sedap,moist.

    ReplyDelete
  2. Ada orang panggil kek ni, kek belacan ek. Iya. kita pung ingatkan dulu memang belacan. tapi bau best. he he he. Tapi kita lagi tergoda dengan kek bahulu lapis V 3 awak tu. best geiller nampaknyeer. kalau lah...kalau lah awak nak kasi....terima kasih. he he he

    ReplyDelete
  3. owh my!!!!! this is my fav among all kek sarawak!! i missed this cake so much la.... :(

    ReplyDelete
  4. Belum lagi saya cuba kek ni. Memang tahan benar kek ni kalau disimpan dalam peti sejuk. Saya pernah beli dekat gerai di Water Front kat kuching bawa balik kat USA rindu nak makan lagi kek ni

    ReplyDelete