Tuesday, March 3, 2009

Kek Prune Kukus




dah lama duk intai resepi kek nih..intai intai , intai dan intai...heheheh berape kali intaintah..dah berape kali keluar barang . masuk keluar barang masuk..ader jer aral bila nak try resepi nih... akhirnya digagahkan jugak nak buat Kek Prune Kukus resepi Leen Omar dari resepi.net nih.


resepi asal prune tuh di kisar halus dengan sedikit air, aku lak tukar sket caranyer ( pepandai jerkan hehe) , rebuskan prune tuh ngan apple juice kejap then blend ler, bagi masam sket.. Kek nih memang best dan tak muak makan..yang best sebab ader rasa2 masam tuh lah kot.. aku kukus selama sejam setangah dan hasil nyer sunnguh moist dan gebu.. marilah sama2 memcuba.. yang nih resepi asal nya.

Bahan

250gm butter
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula
¼ tin besar susu pekat manis – kalau guna tin kecil 1/3 pun cukup
20 biji prune – blend + sedikit air (≈ 100ml), setakat boleh kisar dah cukup
5 biji prune – hiris kasar
5 biji telur

Cara Menyediakannya

Didihkan air dlm pengukus.
Griskan loyang dengan butter & alaskan dengan kertas minyak. Ketepikan.
Putarkan butter, gula dan susu sehingga sebati. Masukkan telur satu per satu dan putar lagi. Masukkan prune yang telah di blend. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar sebati. Last sekali masukkan prune yg dihiris kasar & kacau dengan senduk dah memadai.
Tuang adunan ke dlm loyang dan kukus selama 1½ jam.

Kalau nak bagi cantik sikit, letakkan beberapa biji prune di atas adunan sebelum dikukus sebagai hiasan.


1 comment:

  1. salam ana, 1/4 tin besar susu pekat tu yang berapa ml punya tin?

    ReplyDelete