Thursday, September 24, 2009

Bungaan Dan Orkid

Kali nih edisi keluar tajuk dari memasak .meh tengok antara bunga-bungaan dan orkid yang dijaga dengan penuh tekun oleh bonda ku ini, anak dier kadang2 jer rajin nak jadik green fingers nyer..


nampak nyer banyak orkid kat rumah nih kaler purple rupa nyer..huhhuhu baru perasaan..




Putih itu suci..( ehhe cam ayat jiwang plak)..tensen ambik gambar yang nih kurang menjadi plak keayuan orkid tuh...






Bunga kertas...ader kaler2 lain tapi sempat ambik kaler purple jer..







orkid harimau..sebab belang2 cam sang belang itu..nama betul tak tau hehee... (cuba check i/c kot heheh)




Nih orkid mak tanam lagi..tak tau nama aper orkid nih... cantik combination yellow and purple. Stalk dier panjang.




Yang nih rasa nyer, orkid yang palling common jumpa kat mana2 rumah..the colour purple dan tahan lama di tangkai..


Nih bunga pokok misai kucing, subur pokok nih..2-3 bulan skali nak kena trimmed. Emak guna daun dier rendam dalam air dan buat minum.




Inilah bu nga kebangsaan kita, bunga raya merah.. yang best part daun nyer pun kaler pink dan kekuningan.



orkid putih nih jenis yang menumpang (orkid hutan) yang nih hidup subur letak kat batang pokok rambutan..berbunga jarang2 tapi kalau berbunga akan kembang waktu pagi jer..gambar nih ambik masa nak pergi keje dalam pukul 7.30 pagi..





bunga raya kaler purple nih... kalau berbunga tak banyak sekuntum dua jer...dulu tanam dalam pasu jarang nak berbunga alih kat tanah baru nampak bunga nyer


Sekian ..walaupun ader lagi gambar2 flower2 ku ..tak sompek nak upload lam nih..layan mater jer lahh apa yang ader yer,....

No comments:

Post a Comment