Lapis Roti Berdaging
Resepi yang sunguh sedap nyum nyum nih ambik dari resepi kak umi-e yang comel tuh..memang best .Cubalah sesuai nak buat minum pagi atau petang, bawak bekal pergi opis pun sedap. sepatut nyer roti tuh dihancur2, tapi saya kan sangat rajin masa nih ( dah malam gamak nyer), potong dadu jer. Tambah kan celery stalk sket bagi inti tuh ader crunchy texture jugak.Pulak tuh terlebih tebal lah plak lapisan roti berbanding inti nyer. Nasib baik sendiri jer yang makan.
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
3 biji kentang di potong dadu
500gm daging cincang
1 batang celery - potong nipis
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
12-14 keping roti
500ml susu segar
3 biji telor
secubit garam
Parutan cheese (banyak ikut suka)
Sedikit margerin untuk melenser
Cara-cara Penyediaan
Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
Satukan Susu+telor+secubit garam
Pukul susu+telor+garam hingga sebati
Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat . Makan dengan sos cili pun sodap!
Comments
Post a Comment