Tuesday, December 29, 2009

Kek Kukus Wangi

Sekarang nih tengah fasa kek kukus madness, jadi korang layan jer lah semua resepi kek2 kukus yang yours truely dah try kat MYR tuh... buat sampai bosan, dah bosan besok buat kek lain plak.. sampai terlelap menunggu kek2 nih masak tau..tapi i like and everybody pun like..pendek kata disukai ramai ler gamak nyer...

Kali nih saya mencuba plak resepi yang nih dari HaSue yer. Resepi yang asal tak yah nak lapis pun cuma marbled kan ajer hinau ngan kuning ( kaler Kedah nih)..tapi nih kira dah terlebih rajin buat berbagai kaler pelangi nih (mengalah ice cream paddle pop). HaSue resepi nih memamg merbeles walaupun aku telah engkar pada resepi asal nyer hehe


Bahan-bahan ( 1 loyang 8x8 / 20cm )
330g mentega/marjerin
2 gelas/cawan gula
6 biji telur gred A
1 sudu teh perisa pisang
2 1/2 cawan tepung gandum
Pewarna hijau/ kuning /merah
1 bungkus haw flakes/ dpatahkn kecik2-gaul dgn sedikit tepung

Cara-cara Penyediaan

Pukul mentega/marjerin dgn gula dan masukkan telur satu persatu.(Pukul sebati baru masukkan telur seterusnya)

Kemudian masukkan perisa pisang,gaul rata dan masukkan tepung gandum.Pukul hingga adunan sebati.
Bahagikan kepada 3 bahagian kemudian masing2 dwarnakan ikut suka.

Tambahkan haw flakes yg dah dipatah halus ke dlm adunan . (Griskan loyang dgn mentega dan dtabur rata dgn tepung. Pastikan air pengukus sdh mendidih dan tutup loyang dgn aluminium foil.

Masukkan adunan ikut suka.. aku wat stail lapis2 plak.Kukus setiap lapisan lebih kurang 8-10 minit.

Lepas  lapisan atas terakhir adunan selama  45 minit atau sehingga msk.(nak tau msk ke tidak,cucuk lidi hingga dasar kek.kalo keluar bersih,xda kek melekat..dah masak la tu)



1 comment:

  1. cantiknya kek akak tu...ngalahkan paddle pop...rajin tul melapis ni..nak rasa sepotong..

    ReplyDelete