Tuesday, February 10, 2009

Donut


Ambik dari MYR, Resepi asal dari HaSue , Initailly berangan-angan nak salut in chocolate and letak chocolate rice and coloured rice. last2 due to time constrain just tabur castor sugar jer. Anyway folks at home don't like any of the facy shop bought donut topping (unlike yours truely). Maybe next time when the kids are back home I'll make do with some fancy topping kot (cita-cita mesti tinggi). Dapat banyak jugak dari adunan nih, so i freeze some and asked the maid to goreng the next morning. Thats why the picture of the donuts are in tupperware ( sebab terlupa nak ambik gambar while at home, seronok layan donut panas2). If you look closely you'll notice that my donuts are in various sizes ...hahha..well thats to accomodate the various sizes of the people in da haouse ( ehem..excuses excuses). Here's the super easy recipe which you can follow, and you dont need to wait for too long to get a plateful of wonderfull , soft doughtnut..


Bahan-bahan
500g Tepung Gandum Berprotein Tinggi or Tepung Gandum
1 Peket Yis Segera (i used jenama MAURIPAN )
50g Marjerin
1 Sudu makan Shortening
2 Sudu mkn gula pasir
2 Sudu mkn Susu Pekat or 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]
1 Bji Telur
1/2 Sudu Teh Garam
Gula Halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml Air Suam2 kuku (bergantung pd kualiti tepung)


Cara-cara
1.Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
2.Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. 3.Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu kacau satu arah with sudu).
4.Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
5.Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).
6.Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..
7.Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan..(lebih ringan/kmbg doh,lbh gebu laa donut tu nanti)Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh.
8.Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda.


P/S: According to HaSue recipe nih boleh juga digunapakai nak buat pau goreng, nyam nyam..my next Mission

No comments:

Post a Comment