Tart Telur

Tart Base
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn butter , didadu kecil( straight from the fridge)
1/4 cwn gula icing
1 biji kuning telur
1-1/2 sdt ais sejuk
Masukkan tepung, gula, dan garam ke dlm doh mixer atau gaul guna tgn Sebatikan.
Masukkan butter dan gaul sehingga menjadi breadcrumbs. Masukkan telur dan iced water sedikit demi sedikit hingaa membentuk doh. Perap dlm peti sejuk untuk 30 minit.
Keluarkan dan potong megikut acuan tart. Blind bake for 5-8 minutes dan sejukkan.
Egg Filing
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tepung kastard
½ tsp vanilla essence ( nih dapat byk filing, i think if you want less, can halved this recipe)
Pukul telur dan gula hingga sebati. Campurkan bahan2 lain dan pukul lagi. Tapis filing sebelum guna. Tuang ke dalam acuan tart dan bakar hingga filing kekuningan, should be around 15 minutes.
Comments
Post a Comment