Wednesday, March 17, 2010

Ubi Kayu Rebus

Lama dah tak makan makanan ruji orang dulu-dulu yang paling simple cenggini kan.. tapi awas makan banyak-banyak kan masuk angin satu badan, sekadar nak melepaskan kempunan...nyumm nyummm..yang belen2 hiris nipis2 jemur sampai kering and buat kerepek ubikemudian ( leh letak gula or letak lada ). Ubi nih ambik kat belakang umah jer..punay besar sepokok tuh, mau sakit pinggang nak menarik keluar. Resepi yang simple kalau tak jadik tak tau ler..sedap gak makan ubi rebus ngan samabl tumis atau sambal sardin..aikss kecur air liur dah.... jemput tengok eks... sesaper yang rajin nak cabut ubi sendirik meh ler dtg ambik belakang umah eks
Bahan-bahan


1 kg Ubi kayu


Secubit garam


1/2 biji Kelapa parut


3 sudu besar gula merah


Cara-cara  Penyediaan

Buang kulit ubi kayu


Rebus ubi kayu hingga empuk bersama secubit garam


Angkat dan toskan dan boleh hidangkan semasa panas.


Gaulkan kelapa parut dan gula merah dan hidangkan bersama ubi tadi.


Boleh juga dimakan bersama sambal tumis dan juga ikan gelama masin.



Khasiat Perubatan,( diambil dari laman web TanjongXpress. ) Untuk dikongsi bersama.


Ubi:
Ditumbuk/dikisar lumat dan digunakan untuk mengubati bisul dengan menampalkan pada bisul yang telah terbuka.
Hirisan ubi kayu yang telah dijemur kering, dicampurkan sedikit air kemudian ditampalkan pada kulit bagi merawat luka, bisul, nanah dan ekzema.
Sedikit parutan ubi kayu, dicampur air kemudian ditelan dapat merawati cirit-birit dan sakit dada.



Daun:
Menurut petua orang-orang tua, daun ubi kayu yang baru dipetik diletakkan di atas kepala dapat menghilangkan sakit kepala.
Air rebusan daun ubi kayu dijadikan air mandian bagi merawat demam influenza.



Bahagian akar:
Biasanya dicampurkan dengan bahan-bahan perubatan tradisional yang lain kemudian direbus untuk diminum bagi mengubati sakit-sakit urat dan badan.



No comments:

Post a Comment