Monday, March 15, 2010

Kuih Keria @ Kuih Gelang

hampir setiap hari Sabtu, mak akan buat kuih2 untuk jualan pasar tani kat Pekan Nilai tuh, antara kuih2 yang dihantar kuih bakar ( specility emak den), kuih badak, kuih bom dan kuih gelang nih. Mak tak jual sendiri cuma tnggal kan dekat jiran yang memang buat gerai kat situ. kenkadang kalau balik awal tuh tolong2 lah jugak wat kuih nih... aku suka bab yang mengguli keledek ngan tepung tuh, sambil uli sambil makan keledek rebus skali ahaks.. kalau ader keledek yang kaler oren tuh lagi best tau. Part aku tak suka bila nak sira ngan gula selalu fail ..adusssss.. Nih ler resepi mak aku yang lebih kurang.. alah takat resepi kuih nih korang mesti leh buat sambil pejam sebelah mata gamak nyer kan... layan jer lah eks..

Bahan-bahan


1) 600 gramm keledek
2) Setengah cawan air
3) 5 sudu makan gula pasir
4) 1 cawan Tepung gandum ( atau secukupnya)
5) ½ kg minyak masak (untuk menggoreng)


Cara Penyediaan:
1) Rebus keledek hingga empuk.Toskkan air dan letakkan sedikit garam, lenyek hinga halus sementara masih panas. Biarkan sejuk. Tambah tepung sedikit-sedikit hingga boleh diuli.Jangan terlalu lembut atau terlalu keras.

2) Ambil sedikit adunan, bulat dan leperkan serta lubangkan di tengah-tengahnya seperti gelang.

3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.Goreng adunan tadi sehingga kemasan.

4) Dalamkualiyang lain, masak gula bersama air hingga likat. Masukkan kuih yang telah
digoreng tadi. Perlahankan api dan gaul perlahan. Biar air gula bertukar menjadi serbuk
putih, padamkan api.

No comments:

Post a Comment