Thursday, July 29, 2010

Popiah Inti Durian

Sesuai untuk minum petang tau bila2 masa, snek  yang makan sampai tak ingat dunia ( untuk penggemar durian lah ). Senang jer pun ... Actually nih idea dari kak ipar ku..siap beli durain dari Jusco lagi semata-mata nak try test buat cam nih..makan2 panas2 best woo..jangan sampai lecur lidah cukup.... Guna kulit popia yang kecik skali jer..kalau yang besar kan jenuh nak letak inti durian tuh plak yer...

Bahan-bahan

isi durian - dilenyek dan tambah gula sket kalau suka
kulit popiah - guna yang size kecik skali
minyak untuk mengoreng

Cara-cara Penyediaan

Letakkan initi durian kat atas kuli popiah dan gulung ikut suka.

Masa goreng pastikan minyak cukup panas.Sedap dimakan masa panas wooo..

Sesiap yang kreatip tuh leh ler..kalau nak add lain2 perisa... Layan... Sedap dan senang


Tuesday, July 27, 2010

Best Ever Chocolate Chip Cookies (ALLRECIPES)




This recipe is adapted from here at Allrecipes, posted by Dora. Of course being me, like any other aspiring chef wannabe, we always tweaked it here and there, as to add our own signature into the dish. For this cookies, I sub one cup of flour with 1 cup of ground oatmeal. Since I only have almond, i sub walnut with almond, mine came out crispy because i cook it longer to about 15 minutes (original recipe sugesst 10 minutes). These cookies is definitely a treat especially with a hot cup of coffee or for munching on while reading a fave book. You dont need to wait for a special ocassion to bake this people.... and the aroma of cookies baking really remind you of the time passing the FAMOUS AMOS outlet ...BUT IN YOUR OWN HOME. eNJOY!

Ingredients


1 cup butter, softened
1 cup white sugar
1 cup packed brown sugar
2 eggs
2 teaspoons vanilla extract
2 cups all-purpose flour
1 cup ground oatmeal
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
11/2 cups semisweet chocolate chips
1 cup chopped almond

Directions

Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).

Sift the flour with baking soda. Set aside.Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla. Add salt. Stir in flour & ground oatmeal, chocolate chips, and nuts. Drop by large spoonfuls onto ungreased pans. The batter will be quite thick and easier for you to to shape the cookies to a smaller or bigger size.

Bake for about 15 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned.


Wednesday, July 21, 2010

Pengat Keladi & Jagung Manis

saya sangat2 suka makan keladi.. tak kira lah keladi masak aper..tapi yang paling best keladi rebus dan dibuat pengat.. sekarang keladi pun dah mahal kan...rasa lepas nih nak tanam pokok keladi kat belakang umah lah plak... senang nak amik bila2 teringin tuh, pas tuh leh wat pengat ler, goreng ler..kuih talam ler....cita2 mesti tinggi, walaupun lum tentu terjadi nyer kan... kalau suka sejuk letakkan dalam peti ais dulu baru layan..nyaman tekak. tanag resepi tuh, arsa semua orang leh buat sebelah mata jer gamak nyer. kalau mak plak dia suka letak gula merah sket atau gula melaka jadi kaler akan jadi perang2 gitu. Bila kita buat pengat, boleh dipelbagai kan ikut tekak nak letak keledek, caca, pisang, nangka . Ken aplak ader baki2 jagung dalam tin pun jadi..



Bahan-Bahan:


1 ketul keladi (sederhana jer)


1 cawan jagung manis ( dalam tin jer)


1 cawan gula


1 mangkuk santan pekat + 2 mangkuk santan cair, (sebiji kelapa)


½ camca teh garam


3-4 helai daun pandan



Cara-Cara Penyediaan:


Kupas  keladi lalu dipotong dadu kecil.


Pisang dipotong serong.


Rebus keladi, apabila hingga agak empuk .


Setelah  empuk masukkan jagung manis, seketika tambah santan cair bersama gula,garam dan daun pandan. Apabila mendidih masukkan santan pekat.


Didihkan lagi dan angkat.

Monday, July 19, 2010

Pagi Ahad di Bagan Lalang

satu pagi ahad , ader kawan aku ajak pergi berjogging kat Bagan Lalang..mak aih punya jauh  lebih 30 minit dari umah... tapi sesekali layan jer lah...siap bawak anak bini dan bekal nasi lemak lagi... seronok gak jogging kat sini pagi2, nyaman, segar dan indah..jum lah layan gambar2 nih jer.... pictures are worth a thousand words kan...


Bunga teratai yang sedang kembang kat depan Sepang Gold Cost tuh..




Program tanaman semula anak bakau...di pantai bagan lalang...
the nature's way to fight beach erosion..

Barisan anak bakau yang ditanam, to help repopulate the beach..

pokok bakau yang dah sedia besar....


semangat nak jogging..penat lari atas pasir nih sebenarnya..



bunga kembang pagi yang banyak tumbuh tepi pantai nih..



yahhhh..mari bersenam...


sekian untuk edisi bersenam pagi  yer... ntah bila aku rajin nak berjogging plak...ader sesaper nak teman kan tak?