Thursday, January 21, 2010

Muffin Pandan Wangi


Dalam kesibukkan keje tak terkejar  nak mengemaskini kan resepi dalam blog nih walaupun ader akitivi membuat / mencuba resepi baru..maklum lah gamak nyer tahun baru... tempat keje pindah baru & semangat baru dan keje2 baru pun bertambah.Alhamdullilah

Walaubagaimanapun tetap sempat melakukan aktiviti berjalan2 dan masak2 nih/ Kali nih  mencuba pula buat Muffin Pnadan guna resepi Rinchan,  ikut  sebijik2 pakai santan kelapa instead of susu segar. Jadi rasa dan aroma muffin nih sungguh harum dan menggoda, bila makan panas2 plak amboi..lazattt.. Ynag nig buat untuk bawak masa ader venet dengan kawan2 di bagan lalang baru-baru nih. Abis semua ..... Guna 2 jenis  paper cup untuk muffin nih yang tinggi dan yang rendah. yang rendah tuh dier dah jadi ala2 cupcake plak..

MUFFIN PANDAN


Bahan-bahan:

200gm tepung gandum

1 1/2 tsp baking powder

1/2 tsp soda bikabonat

1/2 tsp garam halus

120gm gula castor

200ml santan kelapa (dalam kotak)

100ml minyak jagung

2 biji telur

1 tsp pandan paste & 1/2 tsp pandan essence
( atau boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya .)

Topping - sedikit coklat chip

Cara-cara Penyediaan

1. Panaskan oven pada suhu 180 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.

2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.

3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).

4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan coklat chip di atasnya.

5. Bakar selama 20minit.


Monday, January 11, 2010

Jalan2 Makan2- Amy Redland, Jalan Salak

Meh cuba datang makan kat kedai nih Amy Redland kat Jalan Salak, Salak. Speciality kat sini Kelantanese Chinese food. Cam ner tuh? ehhe ntah lah payah nak describe , kena  pergi dan rasa lah sendiri gamak nyer.Nilah antara makanan yang dipesan masa pergi dinner kat sana baru-baru nih. kalau tak silap tak lama lagi  restoren nih akan bukak cawangan kat hentian Bas terminal Nilai plak. Kedai nih berhadapan simpang nak masuk ke Sierra Mas tuh ader satu derat kedai dua tingkat. bersebelahan auto  workshop. masa operasi dari pukul 6 ptg  hingga 12 malam.



Inside view of the restoren,warm ambience. tempat duduk meja 4 segi ala2 kopitiam.Mirrors on the wall makes the place feel much bigger dan spacious.


Nil ler menu Amy Redland..semesti nyer berwarna merah.....

Ni lah tomyam campur, rasa ok  jer lah..tapi part yang best udang yang BESAR PUNYA nih.. just average for a tomyam dish...no complain

Thursday, January 7, 2010

Tortilla Ayam Gulung




baru-baru nih beli Majalah Saji keluaran January 2010, ternampak plak satu resepi  guna roti tortilla nih ( roti nih cam naan gamak nyer, asal dari mexico, selalu saya kat umah buat cam sandwich  then letak lam peti ais, bawak bekal ke opis, ader kat pasaraya besar Giant or TESCO). Asal nyer pakai ayam dadu jer, sebab ader lebihan ayam kisar tuh so dicampurkan dan letak ler Mix Black Pepper Maggi tuh. Senang jer.. kalau nak letak inti lain pun boleh terpulang pada tekak masing2 yer... kat bawah nih ler rupa tortila bread tuh, kalau kat Giant jual dalam pack of five, boleh simpan 2 minggu.


Bahan-Bahan
2 sudu besar minyak
3 ulas bawang merah (cincang)
3 ulas bawang putih (cincang)
200g dada ayam/potong kiub
150 daging ayam kisar (guna  brand ramly jer)
1 bungkus  serbuk Black Pepper Maggi
1 biji bawang merah - potong dadu
2 tangkai  daun bawang - hiris halus
4 keping roti tortilla- beli kat GIANT jer
garam dan lada sulah secukup nyer.

Bahan Sos
2 sudu besar Sos Thousand Island
11/2 sudu besar mentega kacang halus
11/2 sudu  besar mayonis
garam dan gula secukup nya

Cara Penyediaan

1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih. BIla berbau harum masukkan ayam dan ayam kisar, biar seketika hingga ayam agak empuk. Masukkan Serbuk Black Pepper Maggi. kacau sesekali hingga masak. Tambah garam secukup rasa. Tambahkan  daun bawang dan biar sejuk seketika.

2. Dalam mangkuk kecil. satukan semua bahan sos dan kacau sebati.

3.Sudukan sedikit sos ke atas roti tortilla dan ratakan. tabusrkan isi ayam. Dan gulung kemas. BUngkus dalam foil dan sejukkan dalam petiais selama 2 jam.

4.Untuk hidangan tortilla boleh dipotong 3 atau empat.Boleh jugak dipotong menyerong untuk presentation yang lebih cantik dan dihidang bersama salad hijau,

Wednesday, January 6, 2010

Marbled Ring Cake

Found this recipe in my newly bought cookbook entitled 500 Cakes and Bakes by Martha Day. It was supposed to have a good marbling effect, unfortunately due to mine unskilled hands.. the pictures are the end result. The chocolate mixture have all moved to one side only..ermmsss. However, marbling effect aside, the cake is really simple to prepare and tasteful to boot. As always i am not a regimented follower, thus I alter the recipe a little to suit my taste.


Marbled Ring Cake

115g plain chocolate

3 cups all purpose flour

1 tsp baking powder

½ baking soda

250g butter, soften

2 cups caster sugar

1 cup buttermilk

6 eggs

1 tbsp vanilla essence

Method

1. Preheat the oven to 180 Celsius. Line and greased a 10inch tube tin.

2. Melt the chocolate using double boiler, stirring occasionally. Set aside.

3. Sift together baking powder, baking soda and flour. Cream butter, sugar and vanilla essence until light and fluffy. Add the eggs one at a time. Beat thoroughly after each addition.

4. Using a metal spoon fold in the flour alternately with the buttermilk. Stir until just combined, the mixture should be smooth.

5. Divide the mixture into two bowls. Stir the melted chocolate into one bowl and mix well.

6. Spoon these two mixtures alternately into the ring tin, swirl the mixture with a skewer to create the marble effect.

7. Bake the cake for 50 minutes or until skewer inserted into centre of cakes comes out clean. Leave for 15 minutes to cool before unmolding. To serve dust with icing sugar.

Variation: you can also use coffee mixture to substitute for chocolate.

Tuesday, January 5, 2010

Kek Butter Maklang


Dah puas puas buat kek lapis yang berbagai kaler dan berbagai rasa..balik lah p[ulak  to the basic buat butter cake, kek mentaga yang simple dan digemari ramai.... jalan2 surfing jumpalah resepi kek butter mak lang nih, guna tepung gandum dan tepung kastam, hasil nyer a very light and moist kek jugak. Susu tuh sekadar nak bagi moist adunan sket. memang best silalah cuba yer...
Actually adunan nih boleh dapat kek yang 9 ich tapi saya bagi dua satu buat kek butter biasa dibakar, satu lagi  campur cekelat chip dan dikukus..ehhe buek experiment lagi. keputusan nyer yang bakar dalam oven tuh memang lagi merveles eks...

Bahan-bahan

1 cawan mentega

1 cawan gula halus

1 cawan tepung gandum

1 cawan tepung kastard

1 sudu besar susu pekat manis

4 biji telur

1 sudu the vanilla dan serbuk penaik

Cara Penyediaan

1. Pukul telur dan mentega hingga kembang

2. Masukan telur satu demi satu, vanilla, susu pekat manis dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati.

3. Masukan tepung gandum, tepung kastard dan gaul sebati.

4. Masukan ke dalam acuan dan bakar hingga masak