Monday, February 21, 2011

saya jalan ke Benua India itu..akhirnya

 baru-baru nih saya berkesempatan untuk berkunjung ke negara india, specifically delhi-jaipur -agra area, bukan lah meronda ke semua kawasan itu..cuma beberape tempat yang menjadi tarikan pelancong. Group kami ader 7 orang ttermasuk sorang kanak2. Penerbangan dari KLIA ke lapangan Terbang Indra Ghandi, Delhi, mengambil masa lebih kurang 5 jam. Perbezaan masa antara Kuala Lumpur dan DCelhi, lewat 3 jam. Package 5hari 4 malam bermula dengan malam pertama di Delhi, hotel regent continental , 2 malam di Jaipur dan malam terakhir di Agra. Saya merasa amat bertuah kerana dapat melihat dan menyentuh salah satu dari 7 keajaiban dunia di Agra, iaitu Taj Mahal...seindah nama..



 breakfast the first day in delhi..a chilly morning...
 our hotel in delhi..hmmm more like a two star ratther than 3 star hotel gamak nyer...
 friendly chipmunk di taman....
 kenderaan kami sepnajang 5 hari di india, pemandu kami dalam sweater kelabu bernama Manoj..
 di gate of India, tugu yang dibina sempena memperingati pahlawan2 yang gugur seasa perang dunia pertama
tugu yang sangat gah...

mintak maaf yer kenkawan..haha semalam  rancangan tergendala sebentar sebab line nyer slow banget..so kita sambung lagi gambar2 secara separa professional ini ehhehe..
 yang nih kira macam tugu negara kat malaysia lah...dekelilingi taman awam..ramai orang berpiknik masa nih sebab  masih  sejuk2 ala cameron highland lagi waktu nih

 i was here...heheheh
 cuaca sejuk tapi matahri nyer yang panas..hehehe sebab tuh pakai baju lengan panjang lagi...
 bebudak tadika buat lawatan..sangat comel kanak2 nih..i guess 4-6 yrs cam tuh
ramai nyer pengunjung kan....
 acara mencuba sari dan membeli belah...sib baik tak tergoda....
 di qutb mina, salah satu tarikan pelancung di new delhi
 ini guide kami di delhi, lain tempat different guide, walaupun upah guide dah termasuk dalam package, kami masih memberi sedikit tip untuk mereka...
 salah satu kota lama yang terdapat di delhi


ukiran di tiang2 nih telah bertahan beratus2 tahun terdapat jugak pengaruh islam ke atas ukiran2 ini...
 dia orang nih buat citer hindustani sendiri gamak nyer hehe
 shhh... heroin yang ketiadaan hero nyer..erks..macha.....
 Qutab Minar in AD 1199. The minar was said to have been built to celebrate the victory of Mohammed Ghori, the invader from Afghanistan, over the Rajputs in 1192...cuab kira dah berap ratus tahun umur tugu nih..impressive...
carikan signboard toilet tak jumpa hehehe



SEKIAN.... untuk jalan2 di delhi nanti saya sambung part dua yer

1 comment: