Wednesday, February 23, 2011

Perjalanan ke India- Delhi ke Jaipur

nih dah kira bab kedua...hari kedua lepas jalan dan sedikit membeli belah dalam pukul 1 lebih ( india time) kami bertolak dengan coater ke Jaipur , estime travelling time 7 jam..terkedu gak dengar... kat sini memang ader highway tak ler secanggih kat malaysia ..cuma dua lane most of the time dan terdapat banyak sangat lori2 besar yang berbagai saiz. Pemandu disini digallakn untuk membunyi kan hon jika ingin memotong, kira dah macam budaya, kalau kat tempat kita bunyi hon sket dan kena usha dengan road bully gamak nyer... mujur lah perjalan di siang hari leh lah melayan pemandangan dan melayan perasaan jugak ahaks...

bas sekolah kaler kuning.... masa nak keluar dari delhi...
break time after several hours of travelling, roti naan jer lah..ngan kopi..but chai indian tea is better
nih bukan resort tapi macam RnR kat sini yer
dah senja nan merah.... di tepi lebuhraya
cuba teka nih tanaman aper..sepanjang jalan penuh dengan tanaman nih yer..berkebun2 dan berladang-ladang
nih kira dah gambar close-up... nig adalah bunga sawi..yang man biji sawi akan dituai untuk dibuat minyak (mustard seed oil)
memang indah....
alah lupa nak bawak sari..ingat nak lari2 dalam taman haha... gayat tak pernah masak ladang sawi gamak nyer kan...
 dah sampai jaipur finally it is about 8 oclock...nih yerlah amer fort di wakru malam..
 sangat menarik perhiasan di hotel ini..bermalan di maharani palace..sangat puas hati... terbaek..
 makan malam sambil didendangi  oleh Diwali ban..sangat menghiburkan..merdu sokmo
 layan beriani sini..memang best..tapi lauk vegetarian jer lah..kari nyer pun sodap...
 makan dalam dining room yang posh gamak nyer...
 nih bilik saya share berdua..... bilik besar leh main futsal lagikkk

ini hotel dimana kami bermalam selama 2 hari...



 saya suka doorman ini..di hotel maharani jaipur, rajasthan..tengok misai dier... sungguh gagah abg macha...

 hehe tengok betapa comel nyer kita orang banding ngan doorman nih kan...
 tempat pertama untuk lawatan pagi ini ialah Hawa Mahal atau the wind palace
 pesal gambar saya kecik sangat .... jadi lah....
 kebanyakkan bangunan dipekan jaipur di old town adalah berwarna  merah jambu...
 the elephants ride at amber fort..awesomee.....
 saya nak naik gajah ke amber fort tapi barisan nyer sangat lah panjang...
 jadi guide kami bawak nak jepney jer..cool...
 barisantembok besar jaipur dan guard house..masih terpelihara
up we..goooo

2 comments:

  1. salam,

    hi Ana!
    u ke india....amazing!
    i always wanted to go to india, but i do not have any friend who really wants to explore india.

    but this is interesting. nice.
    keep writing and share your experience.
    jom ke aunty aini's /wadihana.

    :)

    ReplyDelete