Wednesday, February 23, 2011

Perjalanan ke India- Delhi ke Jaipur

nih dah kira bab kedua...hari kedua lepas jalan dan sedikit membeli belah dalam pukul 1 lebih ( india time) kami bertolak dengan coater ke Jaipur , estime travelling time 7 jam..terkedu gak dengar... kat sini memang ader highway tak ler secanggih kat malaysia ..cuma dua lane most of the time dan terdapat banyak sangat lori2 besar yang berbagai saiz. Pemandu disini digallakn untuk membunyi kan hon jika ingin memotong, kira dah macam budaya, kalau kat tempat kita bunyi hon sket dan kena usha dengan road bully gamak nyer... mujur lah perjalan di siang hari leh lah melayan pemandangan dan melayan perasaan jugak ahaks...

bas sekolah kaler kuning.... masa nak keluar dari delhi...
break time after several hours of travelling, roti naan jer lah..ngan kopi..but chai indian tea is better
nih bukan resort tapi macam RnR kat sini yer
dah senja nan merah.... di tepi lebuhraya
cuba teka nih tanaman aper..sepanjang jalan penuh dengan tanaman nih yer..berkebun2 dan berladang-ladang
nih kira dah gambar close-up... nig adalah bunga sawi..yang man biji sawi akan dituai untuk dibuat minyak (mustard seed oil)
memang indah....
alah lupa nak bawak sari..ingat nak lari2 dalam taman haha... gayat tak pernah masak ladang sawi gamak nyer kan...
 dah sampai jaipur finally it is about 8 oclock...nih yerlah amer fort di wakru malam..
 sangat menarik perhiasan di hotel ini..bermalan di maharani palace..sangat puas hati... terbaek..
 makan malam sambil didendangi  oleh Diwali ban..sangat menghiburkan..merdu sokmo
 layan beriani sini..memang best..tapi lauk vegetarian jer lah..kari nyer pun sodap...
 makan dalam dining room yang posh gamak nyer...
 nih bilik saya share berdua..... bilik besar leh main futsal lagikkk

ini hotel dimana kami bermalam selama 2 hari...



 saya suka doorman ini..di hotel maharani jaipur, rajasthan..tengok misai dier... sungguh gagah abg macha...

 hehe tengok betapa comel nyer kita orang banding ngan doorman nih kan...
 tempat pertama untuk lawatan pagi ini ialah Hawa Mahal atau the wind palace
 pesal gambar saya kecik sangat .... jadi lah....
 kebanyakkan bangunan dipekan jaipur di old town adalah berwarna  merah jambu...
 the elephants ride at amber fort..awesomee.....
 saya nak naik gajah ke amber fort tapi barisan nyer sangat lah panjang...
 jadi guide kami bawak nak jepney jer..cool...
 barisantembok besar jaipur dan guard house..masih terpelihara
up we..goooo

Monday, February 21, 2011

saya jalan ke Benua India itu..akhirnya

 baru-baru nih saya berkesempatan untuk berkunjung ke negara india, specifically delhi-jaipur -agra area, bukan lah meronda ke semua kawasan itu..cuma beberape tempat yang menjadi tarikan pelancong. Group kami ader 7 orang ttermasuk sorang kanak2. Penerbangan dari KLIA ke lapangan Terbang Indra Ghandi, Delhi, mengambil masa lebih kurang 5 jam. Perbezaan masa antara Kuala Lumpur dan DCelhi, lewat 3 jam. Package 5hari 4 malam bermula dengan malam pertama di Delhi, hotel regent continental , 2 malam di Jaipur dan malam terakhir di Agra. Saya merasa amat bertuah kerana dapat melihat dan menyentuh salah satu dari 7 keajaiban dunia di Agra, iaitu Taj Mahal...seindah nama..



 breakfast the first day in delhi..a chilly morning...
 our hotel in delhi..hmmm more like a two star ratther than 3 star hotel gamak nyer...
 friendly chipmunk di taman....
 kenderaan kami sepnajang 5 hari di india, pemandu kami dalam sweater kelabu bernama Manoj..
 di gate of India, tugu yang dibina sempena memperingati pahlawan2 yang gugur seasa perang dunia pertama
tugu yang sangat gah...

mintak maaf yer kenkawan..haha semalam  rancangan tergendala sebentar sebab line nyer slow banget..so kita sambung lagi gambar2 secara separa professional ini ehhehe..
 yang nih kira macam tugu negara kat malaysia lah...dekelilingi taman awam..ramai orang berpiknik masa nih sebab  masih  sejuk2 ala cameron highland lagi waktu nih

 i was here...heheheh
 cuaca sejuk tapi matahri nyer yang panas..hehehe sebab tuh pakai baju lengan panjang lagi...
 bebudak tadika buat lawatan..sangat comel kanak2 nih..i guess 4-6 yrs cam tuh
ramai nyer pengunjung kan....
 acara mencuba sari dan membeli belah...sib baik tak tergoda....
 di qutb mina, salah satu tarikan pelancung di new delhi
 ini guide kami di delhi, lain tempat different guide, walaupun upah guide dah termasuk dalam package, kami masih memberi sedikit tip untuk mereka...
 salah satu kota lama yang terdapat di delhi


ukiran di tiang2 nih telah bertahan beratus2 tahun terdapat jugak pengaruh islam ke atas ukiran2 ini...
 dia orang nih buat citer hindustani sendiri gamak nyer hehe
 shhh... heroin yang ketiadaan hero nyer..erks..macha.....
 Qutab Minar in AD 1199. The minar was said to have been built to celebrate the victory of Mohammed Ghori, the invader from Afghanistan, over the Rajputs in 1192...cuab kira dah berap ratus tahun umur tugu nih..impressive...
carikan signboard toilet tak jumpa hehehe



SEKIAN.... untuk jalan2 di delhi nanti saya sambung part dua yer