Apam Gula Hangus
Bahan-bahan
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
Cara-cara
Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
Pukul telur,susu,minyak dan marjerin sehingga sebati- atau pakai electric mixer ( boleh gak pakai blender selama 3 minit, aku tak guna kan bau cili api plak sebab blender tuh satu jer serbaguna).
Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
Pukul telur,susu,minyak dan marjerin sehingga sebati- atau pakai electric mixer ( boleh gak pakai blender selama 3 minit, aku tak guna kan bau cili api plak sebab blender tuh satu jer serbaguna).
Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
kak gerau pun suka ni.
ReplyDeletesedappp apam gula hangus ni.. mmg simple tengok resepi tu.. boleh la cuba nanti ;)
ReplyDeleteida, memang mudah dan sedap, sesuai untuk orang yang nak cepat2 jer wat keje dapur cam saya nih ler.. :)
ReplyDeletekak gerau..suka buat dan suka makan takper..tak menyusahkan orang lain kan..saya singgah kat blog kat gerau..terhibur baaca celoteh akak kat sana tuh. Keep it up!
ReplyDelete