Puding Karamel
lagipun sekarang dah ader puding karamel instant yang cuma tambagkan susu panas..tapi karamel nyer still kena buat sendiri gak.. pada yang takder kukus tuh aper kata cuba buat style bakar dalam oven. Selamat menjamu selera..
Karamel
3/4 cawan gula
3/4 cawan gula
1/3 cawan air
Custard
5 biji telur
1/2 cawan susu pekat (kalau tak suka manis kurangkan)
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat (kalau tak suka manis kurangkan)
1 tin susu cair
1. Panaskan kukusan.Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
2. Dalam periuk, cairkan gula sehinggan bewarna perang, masukkan air panas dan kacau sehingga cair (liquidfied). Tuangkan ke dalam acuan souffle atau apa2 acuan. Ketepikan
3. Pukul telur seketika, masukkan susu cair dan susu pekat dan pukul lagi sehingga sebati. Masukkan esen vanilla dan tepung kastad kacau.
2. Dalam periuk, cairkan gula sehinggan bewarna perang, masukkan air panas dan kacau sehingga cair (liquidfied). Tuangkan ke dalam acuan souffle atau apa2 acuan. Ketepikan
3. Pukul telur seketika, masukkan susu cair dan susu pekat dan pukul lagi sehingga sebati. Masukkan esen vanilla dan tepung kastad kacau.
4. Tuang kan ke dalam acuan souffle tadi, cover dengan alumanium foil. Kukus selama 20-30 minit.
5.Sedap jugak dimakan bersama fruit cocktail.
p/s : Boleh juga dibakar dalam oven menggunakan kaedah bain-marie selama 45 minit. pada suhu 175 celcius.Sejukkan sebelum dikeluarkan dari bekas.

Comments
Post a Comment