Cucur Udang @Cekodok Udang
Cucur
500g tepung gandum
200g udang basah ( sederhana besar, jgn letak udang galah cukup)
daun kucai
taugeh (optional)
cili merah (hiris halus)
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh baking powder
serbuk kunyit ( for that beautiful yellowish colour)
air secukupnya
Campurkan semua bahan kecuali udang, bancuhkan dengan air secukupnya. Kira2 cukup pekat nak masukkan dlm senduk . Kacau dan perap seketika, dlm 15 minit jer kot.
Panaskan minyak dalam kuali, agak2 cukup nak cover sebijik cucur tuh. Gunakan senduk gulai(yg 1/2 bulat), dan kaup adunan, bubuh udang diatas (make sure melekat haha, udang kuasyik cicir masa menggoreng), dan goreng hingga kekuningan dan garing.
Angkat dan tos.
Kuah Cili ( yang nih adapt dari junjs11, MY Resipi)
2 sudu besar cili boh
8-10 uluas bawang putih-cincang halus
50g cili sos
garam
gula
1000ml air
Satukan semua bahan, masak atas api hingga pekat. Buat lebih leh simpan dlm fridge jugak.
Comments
Post a Comment