BUTTER MARBLE CAKE
21/2 cwn tepung gandum / all purpose
11/2 cwn gula halus
1 sdk garam
1 sdk baking powder
1/2 sdk baking soda
1 cwn buttermilk ( sometimes i sub with milk or sour cream)
1 cwn butter / marjerin
2 sdk vanilla extract
4 telur
3 sudu besar serbuk koko ( diayak)
sedikit perwarna merah
DIRECTIONS
Panaskan oven 325 degrees F (165 degrees C). .
Ayak tepung dengan baking soda dan baking powder. Putarkan gula dan butter hingga kembang dan berkrim (haha!). Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sehingga mesra. Letakkan esen vanilla.Then pour the flour alternately with the buttermilk and garam. Pukul sebati.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu bahagian diletakkan pewarna merah dan satu lagi dicampurkan serbuk koko.Masukkan adunan koko dan pandan secara berselang-seli ke dalam tin kek yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas. ( Kaler nak cantek ikut cara Mat Gebu pakai chopstick tuh) Bakar selama 45-50 minit.
Comments
Post a Comment