Tuesday, January 18, 2011

Puding Marble

Puding nih buat untuk letak kan meja pengantin masa wedding anak buah den kek Salak ari tuh... tukang buat pun tak rasa..tapi sebab dah banyak kali buat compirm lah sedap..meh lah layan gambar nih eks..

Resepi asal dari kak Jun Yummylicious, tapi diolah sikit untuk kesesuaian majlis gamak nyer. sangat sedap.. enuff said.

 
PUDING MARBLE

Bahan -Bahan (Bahagian 1)
500ml air
400ml susu segar
250gm gula pasir
10gm serbuk agar-agar
1 1/2 sudu besar tepung kastad - dibancuh dengan 3 sudu besar air
1 s/b serbuk koko- bancuh dengan 2 s/b air

Masak air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.Bahagikan kepada dua bahagian. Campurkan satu bahagian dengan serbuk koko .Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu (atau potongan freestyle yer). Ketepikan .

Bahan-Bahan (Bahagian II)
10gm serbuk agar2
200gm gula
2 1/2 cawan air
1 tin susu cair
3 sudu besar butter
3 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
3 s/b milo dibancuh dgn sedikit air panas


Masak agar2 dengan air dan gula hingga hancur.Telur dipukul, masukkan tepung jagung dan susu cair. pukul sebati. tuangkan kedalam agar2 tadi.Masukkan butter. biar mendidih seketika, tutup api. Masukkan bancuhan milo dan kacau sebati. Tuang bancuhan milo ke dalam loyang dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras. Sedia untuk dihidang. In this case hidangan meja pengantin, hias dengan fruit cocktail dan bunga orkid omak den ..

p/s: memandang kan untuk hidangan meja utama so quantity bahan2 agak banyak, kalau nak makan satu family jer sila kurangkan sukatan yer..

Tuesday, January 11, 2011

HONEY CUSTARD TART


Taraaaaaaaaaaaaaaaaa....setelah lama terperap keinginan untuk mencuba buat tart inilah hasil nyer..impress dengan diri sendiri jugak hahaha..marilah mencuba beramai2 yer..resepi saya ambik dari 500 Pies& Tarts by Rebecca Baugniet (yang telah lama ader dalam koleksi baru nak mencuba). Amat sedap sehingga menjilat jari eks... meh try cuba test sesame.. yang pasti kulit tat ini rapuh dan lemak.

Honey Custard Tart ( Tat Kastad Dengan Madu)

Basic Sweet Crust
140g plain flour
55g caster sugar
115g cold butter
1 large egg yolk
1-2 tbsp ice-cold water

Combine the flour and sugar in a bowl. Cut the butter into small chunks and add to the flour mixture. Blend the butter into the flour mixture ( using a pastry cutter if possible), until it has the consistency of damp sand.

Whisk the egg yoold with ice water. Slowly pour the egg micture over the flour stirring until mixture has become moistened. The dough should stick together and be able to hold teh form of a ball. Cover the ball with pleastic wrap, smooth the ball dough with rolling puin so it forms a flat disc. (Canai macam bentuk roti canai jer, jgn nipis sgt yer). Chill in the fridge for a minimum of half and hour before use.

Assembling the custrad tart

4 large eggs
235ml plain yoghurt
175ml honey (or you can sub with golden syrup)
1/2 tsp cinnamon
pinch of salt

Preheat oven to 190 degree celcius. Place a parchment paper-lined baking try in the oven.

Roll out the pastry dough and transfer to a 28cm (11 inch) tart tin.( kat rumah cuma ader 9 inch tart pan jadinyer crust menjadi tebal dan custard pun menebal lah jugak..kalau pakai 11 inchi akan jadi lagi rata dan nipis)

beat the eggs, yoghurt, honey, cinnamon and salt with an electric whisk on high until well combined. Remove the baking tray and pour the filling into the tart crust. bake for 45 minutes, or until the filling is golden brown and puffed up.(sebab filling saya tebal jadi saya bakar selama 50 minit)

Transfer to wire rack to cool. Refrigerated any remaining pie for up to 3 days.

P/S:for variation you can arrange slices of apples or bananas on the crust before pouring in the filling


Friday, January 7, 2011

SELAMAT TAHUN BARU 2011-PERJALANANKU INI

hampir nak habis minggu pertama 2011, masih belum terlambat untuk mengucap selamat tahun baru 2011..moga tahun ini akan mencapai matlamat masing2..

keep on baking and cooking.The kitchen rocks! ..wahahahahaha.... meh layan gambar2 nih jap



percayalah..cuba cari aku yang mana..gambar menjejak kaki ke Tingkatan 1 Darwin, Sekolah Tuanku Jaafar Kuala Pilah, Negeri Sembilan.



Tingkatan 5, with the girls..Sekolah Tuanku Jaafar..

One of my trip to Tioman in early 2008..

During a trip to Kuching, Serawak  August 2008..Cultural Village

My First Trip to Pulau Redang, Terengganu..March 2009


Bagan lalang .. jalan2 ambik angin lepas keje 2010..

2011..... sedang menyusun jadual yer tuan-puan sekelian..

p/s: bilalah kerajinan nak update this blog regularly..nowdays masa terasa amat terhad..