Friday, December 3, 2010

Meatballs in sauce

masakan dah buat berabad yang lalu rasa nyer , baru sempat nak upload kan gambar ke sini...kira dah suam2 kuku ( tapi belum basi yer).
Nih ala2 meatballs kat Pizza Hut tuh tapi dijamin lagi sedap dan bersih dan portion daging yang lebih besar yer tuan-puan.( nak makan sendiri jangan kedekut tau..) Resepi untuk bebola daging @ meatballs dah pernah post dulu kat sini yer (meatballs boleh dibakar atau dogopreng dengan minyak yang sedikit, i prefer the bakar ones ).. haha nampak sangat yang  empunya blog nih reti masak spagetthi, meatballs dan shephered pie jer gamak nyer..ulang-ulang tayangan masakan yang sama..maaf ler tuh jer yang sangat sedap kat tekak tuan rumah nih.. kalau masak yang unik2 sangat kan takder plak yang nak menjamah membazir lah plak..
Untuk gravy  atau kuah nyer boleh guna mana2 resepi kuah spagethi..kalai nih saya guna kan yang ini jer..


Bahan-Bahan
2 sudu besar minyak kelapa / zaitun.

1 peket serbuk Maggi Spagetthi Bolognese

1 ulas bawang besar kuning Holland. (dicincang)

1 labu bawang putih.(dicincang)

1/2 sudu kecil Italian herbs*

250 gram  daging kisar.

450-500g tomato puree.

2 sudu besar cili boh
Air secukupnya. Nak pekat, sedikit aje.

2 biji tomato ranum merah.(dipotong kuib)

Cara penyediaan
-Panaskan minyak dalam periuk. -Tumis bawang kuning hingga lembut dan naik bau. Tambahkan bawang putih dan Italian herbs. -Tumis hingga naik bau. Tambah daging cincang. --Masak hingga separuh masak.letakkan serbuk bolognese dan cili boh. kacau seketika dan tambah tomato puree. Didihkan. Tambah air.-Kacau hingga sebati. Biar mendidih. Campurkan buah tomato. Kacau. Masak hingga agak pekat.Cukupkan perasa dengan sedikit black pepper dan garam.

Bubuh kuah spagetthi kedalam kuali cetek, masukkan meatball dan tabur dengan keju kesukaan anda. tutup sekejap untuk mencairkan keju. Sedia untuk dihidang..and gerenti yummy.

Thursday, December 2, 2010

Kek Coklat & Cream Cheese

 kek ini adalah ulangan dari semasa ke semasa sebab  enak dan mudah untuk dibuat, selalu buat untuk dibuat buah tangan kalau ader kenduri kendara rumah saudara-mara atau anak2 buah..gambar pun dapat ambil lepas kek dipotong2.. sukatan nih dapat untuk sebijik kek yang boleh muat acuan buat 9 inchi yer.Nyata nyer kek ini bagi saya sangat moist dan tidak berape manis. pasti tidak overcook untuk mengelakkan kek terlampau kering.
 Resepi asal nyer dari catatan awal disini, kali ini diolah lagi mengikut kesusuaian bahan juga.

Bahan-Bahan

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bicarbonate  - bahan2 ini diayak bersama


1 sudu besar serbuk nescafe  - dibancuh dengan 2 sudu besar air panas

5 biji telur Gred A
1 cawan gula kaster
1 cawan gula perang
250 gram buttercup/mentega
1 cawan susu cair

250 gm cream cheese
1/4 cawan krim masam @ krim putar
1 susu teh esen vanila
1/4 cawan gula kaster

Cara Penyediaan
1. Panaskan oven ke 170 darjah celcius. sapukan mentega pada loyang acuan dan alaskan dasar dengan baking paper.


2.Pukul Gula dan mentega hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.(saya selalu memecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam satu mangkuk lain untuk memudahkan mencampurkan kedalam aduan mentega& gula)
3. Masukkan  campuran tepung/koko sedikit demi sedikit diselangi dengan susu cair, dan diakhiri dengan campuran tepung. Kemudian dimasukkan larutan nescafe dan kacau rata.
4. Dalam mangkuk yang lain cream cheese dipukul bersama gula sebelum ditambah telur dan krim masam serta esen vanilla.Adunan ini agak cair.

5.Masukkan adunan kek kedalam loyang pembakar diselangain dengan campuran cream cheese tadi. Atau ikut kreativiti anda untuk mengolah nyer.
6. Bakar sehingga 45-50 minit, atau sehinggan bila diuji dengan lidi pencucuk tiada adunan yang melekat. Keluarkan kek dari oven dan terbalikkan diatas redai. Biarkan dalam keadaan begini sehingga 10 minit sebelum menaggankan loyang pembakar. Sedia untuk dihidang atau dihias.
 

Wednesday, December 1, 2010

Orkid Wangi..sesaper tahu nama orkid nih?



Bunga orkid nih tak tahu emak dapat dari mana..tumbuh dengan suburnyer kat atas pokok rambutan, tapi kita orang  pindahkan, dulu asalnyer atas pokok mangga , tapi bila pokok mangga kena tebang pindah tempat makin subur plak.
Bunga-bunga orkid kaler putih nih kembang awal pagi dan berbau harum dan wangi, nanti ingat nak try biakkan dalm pasu plak lak.. enjoy the pics.Sesaper tahu apa nama orkid nih, boleh share yer..