Tuesday, April 20, 2010

Cuti-Cuti Malaysia -Tioman 2010

CAK!!!!... EHEHEHE..dalam feri masa nak pergi ke Tioman baru2 nih... i do love the island..
bendera berkibar di atas feri...fuiyoo rasa patritik lah plak..laju jugak boat nih...sib baik hari tak panas walaupun  masa nih dah around 12  noon.
pemandangan jety baru kat Teke as we are approaching.. very nice and modern tapi toilet out..adus....
pantai kat swiss cottage, tekek...long lovely beach good for swimming but not snorkelling though..too bad

sungguh comel chalet aku..layan..

welcome to swiss cottage, meet the co-owner at mersing jetty very nice and chatty fellow indeed.
excellent company..ehehhe...lawak lah korang..thanks for being a good sport and the lovely company too

lets snorkelling, what a fun we have at Taman Laut..clear water and a really sunny day to enjoy a dip

tengok dapat tangkap ikan kaler2 nih..banyak nyer ikan..meriah u allss....

dan ikan ikan yang berebut nak posing lagi..sabar2 ambik no yer...

dua orang penternak ikan yang berjaya hahha..

layan......kat taman laut tioman

lepak2 depan chalet kat pantai..besttt

suka sangat gambar nih...ahha sampai tertirap nak dapat shot nih..tapi berbaloi-baloi..



Dah nak balik...sedih lah plak..but I will be back soon...

Abis dah..haha sebenar nyer ader 100 lebih gambar2 tuh, saper nak layan2 pi lah carik kat facebook eks.. I have fun..though did not do as much snorklelling as I would have like..till next time Tioman..

Monday, April 19, 2010

Kek Strawberry Lembap @ Bingka Strawberry :)

Al-kisah nyer dah berlalu beberape waktu yang lalu, pergi jalan2 ambik angin kat rumah adik kat Kuantan.. tgk kat dalam peti ais  tuh ader sekotak strawberry yang dah nak expire dari cameron Highland, nak makan macam tuh jer..ish ish..masam lah plak.. jadi anak2 buah cakap Induk buat lah kek.

Manalah plak pernah wat kek strawberry nih.. check2 resepi kat ALLRECIPES...ader lah juga resepi yang dirasakan paling sempoi nyer..tapi memandangkan banyak kekurangan  dalam segi bahan2 dan oven itu yang gagal berfungsi dengan baik ( lambat no..panas nyer tuh, bertahun tunggu kek/bingka nak masak), jadi hasil kek nyer tak ler seglamer maner..hahaha ader rupa dan rasa2 bingka lah plak gitu... tapi yang best nyer sebab ader crumh topping tuh..krup krap krup krap ranggup ler jugak.Rasa l;eh jugak tukar tajuk kuih nih jadik bingka strawberry plak..

Andai-kata karong nak try jugak kek nih , resepi asal nyer cam kat bawah nih yer.


Bahan-Bahan
1 cawan tepung gandum 
1/2 cawan gula kaster
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
1 biji telur
1/2 cawan yogurt ( takder, saya ganti ngan susu jer)
2 sudu besar butter, dicairkan
1 1/2 cawan strawberry dihiris nipis (ikut mood malas stawberry saya diblend dalm blender jer sampaoi hancur sket,  hahah, jgn ikut cara nih kang tak jadik tau

TOPPING:
1/2 cawan tepung
1/2 cawan gula 
1/4 cawan mentega, disejukkan dan didadu
1/4 cawan walnut , dicincang halus ( takder stock jadi tak letak)

Cara-Cara Penyediaan

Ayak tepung bersama baking powder dan garam halus. Pukul telur telur bersama  susu dan  dan mentega cair sehingga sebati. Tuangkan kedalam adunan tapung dan kacau  hingga  mesra sahaja. Tuang dalam bekas pembakar 8 in. Susankan strawberry yang dihiris tadi. ( Ikut cara aku..campurkan sekali jer strawberry yang dah diblend tuh dalam adunan , nanti dapat lah adunan yang kaler purple itu).

Untuk topping plak, sebatikan tepung dan gula didalm mangkuk, masukkan mentega yang didadu dan diramas sehingga menyerupai serbuk roti. Campurkan walnut  jika suka dan taburkan diatas kek tadi.
Bakar guna api 180 celcius hinga 30-35 minit / hingga masak. Keluarkan  dari oven dan sejukkan seketika sebelum dikeluarkan dari acuan. kalau nak ambik gambar bagi posing baik dulu baru ngap masuk mulut.

Kek nih untuk adunan yang kecil kalau nak guna acuan besar sila gandakan semua bahan.

p/s: hahaha..nanti nak kena try lagi skali tak puas hati tul lah...kena pergi ladang strawberry gamak nyer ..uhuk...