Saturday, February 27, 2010

Abuk-Abuk

wahhhh..akhir nyer berkemas-kini jugak blog ku ini..sekian lama  aku terjenguk2 mencari kelapagan dan idea2  masakan nak letak sini..bukan takder idea cume kesuntukan masa dan problem nak upload gambar ler..




Untuk tatapan kali nih kita beralih pada resepi tradisional..ala2 kuih kegemaran orang lama2 dulu.. cukup suka ngan kuih nih, kalau nak carik jual kat gerai2 atau pasar malam atau pasar tani memang payah nak jumpa..kenapa yer...?? nak buat pun bukanlah susah sangat dan belanja pun tak ler banyak..


Sekian lama mengidam akhirnya terlaksa jugak hajat ku... makan sampai puas ler..meh layan mata ngan layan resepi kat bawah eks.. kalau sesiapa yang rajin leh layan buat jugak..






Bahan-Bahan
300 g sagu mata ikan ( saya guna yang kaler ijau)
1 cawan gula melaka atau gula merah
1/2 biji kelapa parut ( yang puti lembut tuh jer)
garam secukup rasa
daun pisang ( dilayur dan dipotong 4 persegi)
Lidi (untuk buat sematan, guna toothpick jer)

Cara Penyediaan
1. Bilas sagu dengan air bersih dan toskan
2. Campurkan sagu mata ikan dengan kelapa, gaul dan perasakan dengan garam.
3.Bentukkan daun pisang menjadi kelonsong berbentuk kon ( haha part nih aku fail ler, aku wat stail aku jer janji ader rupa ). Masukkan campuran bahan separuh penuh, masukkan sesudu gula merah dan diakhiri dengan campran sagu lagi.
4. Pastikan  kelonsong tidak terlalu penuh,supaya hujung kelonsong boleh silipatkan. Cucukan batang lidi untuk sematan ( aku guna sampai dua ..hahaha )
5. Kukus selama 30-40 minit. Memang sodappppp...
abuk2 tengah kena kukus..hahah cuba tengak sungguh berseni tangan ku sebab berbagai size ader kuih tuh hahaha..tak kira janji jadik jugakk

Tuesday, February 9, 2010

Lemang Omak Den

Anak buah den, Danial balik bercuti dari Beijing, jadik omak eh beria-ia nak buek lomang bagi anak eh makan sebab masa raya ari tuh tak balik. Nih sebenar eh dah kali kedua wat lemang, trial run 2 minggu lepas dah buat. Lomang omak den buek memang marbeles , sampai bulih buek jual. Akak2 den pun balik masak menyiap an lomang, rondang daging, rondang limpo, nasi impit..kurma ayam. Mengalah kan nak rayo lak... korang layan jer lah gambar2 lomang omak den nih ha... tuh bakar kek belakang umah yo... kalau kek taman perumahan payah lah sket ader lah orang tepon bomba kang banyak na asap eh.. Den, tukang tengok , tukang menyibuk, tukang ambik gambar dan tukang berkemas jer dalam cerita nih yo... Basic resepi untuk elamng nih cam kek bawah tuh yo lah.. yang buek sodap eh air tangan memasing gamak eh...masa nih dapek lam 15 batang cam tuh berlainan size ler... pulut eh lam 5 kilo.
Lemang Negori

Bahan-Bahan:

1 kg beras pulut susu

3 biji kelapa (ambil santannya) - untuk senang beli santan yang dah siap kek pasar yo

2 batang buluh sederhana besar

Garam

Cara- Cara Penyediaan:

Basuh beras pulut dan tuskan airnya.

Masukkan daun pisang ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.

Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan dan jangan terlalu penuh.

Masukkan sedikit garam ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.

Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.kalau ikut gaya omak den, sambil balik2 lemang tuh dihentak biar betul2 padat isi dier.



Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat. Sedap dimakan dengan rendang daging atau ayam..walaaaaaaaaa... rendang daging cam gambar kat atas tuh ler masak dalam kuali besar..letak kerisik banyak2.... tapi akak den yang tukang merendang.

p/s : jangan sampai kecur air liur tengok gambar yer..

Monday, February 8, 2010

Agar2 Soya dan Biji Sagu

kemas2 almari dapur terjumpa plak dua  kotak besar air soya, jenama yeos nih. Terpikir gak kalau nak minum mau kembung tak habis,  belek2 peti ais plak jumpa ler belen2 cincau buat air hari tuh dan sepeket biji sagu hijau nih. Panas2 yang paling sedap ialah buat agar2 kan..dan yang paling simple. Biji sagu nih letakkan kat dasar bekas agar2 tuh sebelum dituangkan agar2 cair tadi. So bila diterbalikkan biji sagu tuh nampak cantik jer kat atas, contrast dengan kaler putih soya bean tuh, cincau tuh tenggelam kat bawah plak tak nampak..lain kali kena try cara lain bagi duk kat atas gak, baru meriah...

P/s : semenjak  dua menjak nih kurang berkarya, bukan bermakna kurang  bersilat di dapur cuma tak berkesempatan nak update selalu ... harap bersabar yer sesiapa yang mengikuti blog nih..

AGAR - AGAR SOYA

Bahan - bahannya

700 ml air soya kotak

300ml air

1 cawan gula pasir

10 grm strip agar

beberape helai daun pandan ( disimpul)

sedikit cincau dicincang (kalau suka)

100g  biji sagu ( beli kat TESCO dalm sepeket)


Cara - caranya
1. Masak agar2 dengan air hingga hancur dan mendidih. kemudian tapis supaya tidak ada yang bergentel. Masak semula diatas api masukkan gula pasir, daun pandan biar mendidih baru masukkan air soya kotak dan kacau selalu agar campuran air soya tadi apabila mendidih ia tidak melimpah keluar.Matikan api dan keluarkan daun pandan.

2. Sediakan bekas dibasahkan dengan sedikit air, letakkan biji2 sagu didasar bekast. Tuang bancuhan agar2 dalam bekas yang tadi.