Posts

Showing posts from November, 2009

Puding Roti Pandan Kukus

Image
Dulu pernah buat puding roti bakar makan ngan sauce dier , jadi carik lah jugak something yang different sikit, jalan2 jumpa plak resepi puding roti yang dikukus berperisa pandan nih dari rumah kak CT Delima kat sini , Resepi Original CT . Seperti biasa telah membuat sedikit pengubahsuaian kepada resepi asal. Cuma gunakan santan kotak jer, dan tambahkan kurma instead of kismis ( sebab tarak stok, nak letak coklat chip pun boleh kot, maybe next try ). Roti tuh saya campurkan roti gardenia dan roti hailam dan dipotong setiap roti kepada empat, sebab nak letakan dalam loaf pan yang kecik comel tuh. Resepi memang senang dan gerenti sedap yer, bau padan tuh memang menusuk jiwa bila dah dah masak., ada rasa2 cam makan bingka tepung plak... Puding Roti Pandan Kukus Bahan-bahan : 12-14 keping roti putih/gardenia ( aper2 roti pun boleh ) 15 helai daun pandan 1 kotak santan (240ml) + 11/2 cawan air 2 biji telur (dipukul ringan) 1/2 cawan gula pasir ( kalau nak manis lagi letak lebih ) 1/2 su

Kek Hati Pari

Image
Akhir nyer berjaya dalam misi nak buat kek hati Pari ..lepas belek2 resepi kat blog dayang jack ngan kak Inahar tuh... punyalah lama nak merajin buat kek nih..walhal barang2 dah lama beli..sib baik jumpa browning sugar tuh kat YUMMY so beli jer lah sebotol tuh... kejadian nyer satu petang Sabtu yang suram dan sejuk ( sebab asyik hujan jer kan). Rasa nyer bab nak menyediakan adunan tuh tak ler sesusah maner.. bab yang menyeksakan jiwa bila nak mengukus tuh.. to be on the safe side ..di kukus selama 4 1/2 jam lagi dari jam 4.30 petang.. sampai kul 9 malam baru ler tutup api gas tuh.... Yang jadi kan cerita masa tuh abang2 dan ipar duai semua ader rumah sebab berbincang untuk up coming wedding anak buah di Gombak bulan doblas nanti. kejap2 dia orang tanay dah masak belum.. dah masak belum.. aiseh penat lah nak jawab.. last2 cakap korang balik lah dulu nanti esok aku gi hantar kat umah.. punya lah baik adik ipar yang osrang nih kan... baru jer masak ader lah dalam sepuluh minit Kak Ngah p

Bahulu Lapis V.3

Image
Nih resepi ulang tayang lagi kerana akak2 ipar ku dan isi rumah nih suka sangat makan kuih nih. being such a good hearted tukang masak pun ehem..terpaksa lah membuat kuih tradisional ini berulang-ulang jugak kan.. tapi best gak sebab buat jer... terus abis.. tak merasa pun nak bawak ke opis..sebab kalau buat pakai semangkuk telur tuh dapat ler kek yang kecik jer.. tak larat nak bancuh banyak2 ( lagipun mixer ku comel sangat, bancuh telur jer dah meluap2 penuh nyer). Kalau buat kuih nih mak memang suh letak telur ayam kampung yang dier kutip keliling umah tuh. Dah tentu raya nanti kena gak wat kuih nih..so mak kena kutip telur tuh awal2, nak2 musim ujan nih..takkan jadik habuan biawak jer ..ayam2 tuh..ces emmang tak sekolah telur merata2 tau.... Aku lak terlebih rajin melapis kan bahulu nih nipis dan letak jam dan Golden Churn butter ( mak insist pakai brand yang nih jugak ) tuh banyak2..rupa jer lah ada macam kek lapis..tapi rasa ..walaaa memang marveles lahhh... buat sendiri baru tau

Puding Susu Peach

Image
Sebenarnya yang nih originally dari resepi Puding Susu Cocktail mummy Jun yang resepi nyer sungguh2 sedap itu.. sebab takder stock fruit cocktail buat kan guna buah peach dalam tin jer.... sebab ikut resepi dari kak jun takder tukar2 pun.. nih ler resepi asal yer..saper tak buat jangan meyesal sebab memang sedap tau... dah buat jangan lupa jemput den makan eh.. pengajaran nyer siapkan lah stock fruit cocktail tuh sonang time sosak2 ado plak tetamu datang umah kan.. Bahan-bahan ( 1 loyang besar ) 1 paket serbuk agar2 (11gm) 2 biji telur 4 cawan air 1/2 tin susu cair 1 cawan gula 2-3 sudu besar tepung kastad 1 tin fruit cocktail /peach Cara-cara Penyediaan 1.masak agar2 dengan air dan gula hingga larut. 2.pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan. 3.Bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktail/ buah peach. 4.Masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. Sejukkan dan hidangkan.

Kek Pisang Coklat Kukus

Image
Buat kek pisang untuk kek harijadi? hehehe.. memang jarang2 berlaku kan..tapi tulah yang aku buat haha..sebab aku yang tukang masak suka hati aku ler kan..janji sedap... asalnyer kek pisang nih dibakar dalam oven dan tak letak coklat pun.. tapi untuk konon2 nyer menambahkan kesedapan aku tambahkan coklat yang diparut halus( tak guna coklat chip sebab nanti terasa sangat plak ) dan di kukus selama 11/2 cam. Rsa nyer memang merbeles dan cukup lembab... nak buat buttercream pun malas lah so cairkan coklat barr lam microwave campurkan susu cair sket ngan butter sapukan ajer atas kek dah siap letak lilin leh tiup lah. Nasib baik adik aku pun tak kisah kek aper asalkan leh tiup.. ( hehe sebab pun umur dier dah 30 tahun da..bukan bebudak ). Aku pun letak ler edible image gambar2 sponge bob kat atas kek tuh , anak2 sedara aku ramai2 duk makan edible imej jer..kek tolak tepi..adeihh dah kira silap tek nih.. tak sempat nak ambik gambar kek yang dah siap dihias tuh.. so cuma der gambar sebelum d

Steamed Butter Cake

Image
Once in blue moon, you wanted something different from the usually oven-baked goodies/ cakes etc.. one turned to the also endless possibilities of baking cake using steamer.. why not? its a perfect choice and most steamed cakes, are moister and fluffier ( in my opinion only ). So yours truely trawled the wide world of web loking for a simple ( hehe ..it has to be..I am definitely in a lazy mode at this point ) yet finger licking good steamed butter cake.. hmm but easier said than done. Found hundrends of recipes for steam chocolate cakes but only handfuls for basic butter cake. After looking recipes after regipes the yes started to get blurry, and I think why not just take the familiar Steamed Chocolate Cake by BEBOP and adapted it to a butter cake instead... After tweaking her and there, the result is this recipe as follow..since myself thought that the mixture lacks colour to make attractive , I just add dash of bown colouring... Ignore the pics of being blurry and no so profe

Puding Keladi

Image
Ini lah yang terhasil bila dah takder idea nak buat aper dengan keladi lebih2 buat pengat dan gorengan tuh. Godek2 jer..campak2 campur2 jadi ler puding nih.. boleh gak kalau nak pakai serbuk agar2 tuh so dier akan jadi lebih lembut dari guna agar2 strip.. kalau nak dapat rasakan keladi , jgn lenyekkan keladi yang telah direbus tuh hancur sangat..ala2 ader berketul2 sikit lah.. sedap, berlemak puding cam nih..si la yer.... PUDING KELADI Bahan-bahan 1 paket agar tali (20g) 1 tin susu cair 6 cawan air 11/2 cawan gula 1/2 biji keladi (yg size kecik jer,) 2 biji telur 3 sudu besar tepung kastad sedikit pewarna ungu Cara-cara Penyediaan Rebus keladi hingga empuk dan lenyekkan Agar-agar di masak dengan 6 cawan air sehingga hancur. Kemudian tapis agar-agar kedalam periok lain. Masukan gula kedalam agar2 tadi dan dipanaskan semula sehingga gula larut. Blend susu cair, telur dan tepung kastad sehingga hancur. Masukkan keladi dan kacau sebati.Tuang adunan tersebut kedalam periok agar2 tadi. Letak

JALAN-JALAN:KOTA KINABALU,SABAH-PART II

Image
Bye-Bye nak balik dah nih...insyaallah datang lagi nanti... nak gi check-in counter..tuh jek..barang2 ku ... Jumpa ngan Maria, fellow bloggers /geng MYR.. thanks maria sanggup dtg ambik kat hotel dan belanja makan..nasi goreng itu memang sungguh pedas..haha. maaf ler lambat upload gambar nih.. Nih lah anak maria yang sulung..hehe kelakar masuk kereta dah mengantuk..dapat jer keluar terus berlari-larian hilang mengantuk semua..sebelah tuh hubby maria yang sungguh sporting jugak... nih geng shutterbug jugak..sana2 usung kamera.... Anak bongsu maria, yang sungguh cute nih.. ingatkan dah sekolah rendah..rupanyer baru tadika jer. jalan2 kat pasar malam jumpa chicken wing.. popular sungguh chicken wings bbq kat sini rupa nyer... jalan2 lagi..kat gerai buah..nampak buah kelapa..nyaman nyer dapat minum air kelapa plak... haa kau..ikan bakar dia orang jual cam nih jer kat pasar malam nih..BBQ FISH..tapau bawak balik pun sodap gamak nyer.. udang besar pun ader.. Nih plak dah sampai ke Mam

JALAN-JALAN-KOTA KINABALU, SABAH-Part I

Image
meh layan gambar2 masa aku pergi bercuti ke Kota Kinabalu ujung bulan 10 baru-baru nih..sajer jalan2 ambik2 gambar...duk ulang2 alik ke Pasar Filipine tuh... then yang paling best pergi lawat 3 pulau kat Tuanku Abdul Rahman Park tuh. bagus nyer kat sini ader Life Guard Station... banyak gak ikan2 yang suka menggeget peha kat sini..huhu dah sampai 1st stop kat Pulau Sapi nih...jati lawa..baru eks.. jum naik bot..pegang kuat2 tau... I like the black and white posters of development of the jetty starting from 1800 Pintu gerbang Jesseltown jetty Point ada rasa nak hijack satu boat nih tak, senang nak layan pulau2 kat semenanjung plak.. tempat yang bagus untuk lepak..tapi bukan masa panas terik cam nih tau... Jesseltown Point Meh makan kat Tg. Lipat..ala2 makan kat serkam ler gamak nyer makan malam hari khamis dengan family my sister yang dah sampai dulu hari Selasa, yang se kecik tuh cucu sedara ku, Sharifah Fatin pasar filipine,kat sini beli pearl dan gelang2 wat buah tangan jal