Friday, October 30, 2009

KEK LUMUT KUKUS

Blog hopping sana sini, asyik ternamapk kek lumut nih kat umah kenkawan. Ramai yang bagi good review pasal kek nih kata sedap sangat. Asal nyer dari jenis2 kek lapis serawak sebab kalau tengok ingredients tuh memang yang sama digunakakn dalam buat kek lapis jugak.

Akhir nyer dah beberape beli barang2 nak buat kek nih tercapai gak hasrat nak buatkan untuk open house Ateh at Bangi. Memandangkan tukang masak tak dapat menghadirkan diri terpaksalah hantar kek jer , tak dapat merasa jugak huhuhu..

Yang nyata nyer kek nih memang ader ala2 lumut gamaknyer (heehhe cam lumut lam aquarium nih..). Feedback plak dari yang dah makan tuh kata sedap, mau nyer sooner kena wat lagi skali, tukang masak nak rasa gak woo..tak bley tahan...

Thanks pada original contributor for this recipe yer...


KEK LUMUT


Bahan-bahan
250 g mentega
3/4 cawan gula halus
5 biji telur gred A1
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan nestum
1/2 cawan seri kaya
1 camca teh esen vanilla
Pewarna hijau


Cara Penyediaan
Panaskan kukusan, lenser loyang pembakar ( saya guna bulat 9 inci) dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak.
Satukan tepung, horlicks dan nestum, gaul rata. Ketepikan.
Putar mentega dengan gula halus hingga putih, tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, kacau rata.
Masukkan seri kaya dan susu pekat manis, putar lagi hingga rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan campuran tepung, horlicks dan nestum tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
Akhir sekali masukkan pewarna hijau, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi. Tutup dengan aluminium foil dan kukus 2 1/2 jam hingga 3 jam.

Thursday, October 29, 2009

Makan-Makan:Baba & Nyonya Restoren

Kalau ader visitor, supplier or customer dtg bertamu kat tempat keje aku nih, peberete boss dan kuli2 kat sini ialah bawak pergi lunch at this one Baba & Nyoya Restoren di Taman Semarak , Nilai. Its not a big place pun, cuma kedai makan satu tingkat yang ader aircond. The decor is nothing to shout about pun, just the regular round table for 8/10 people, but expect the place to be full during lunch time, especially awal2 bulan2 lah.

The baba and nyoya dish is excellent aku nyer peberete of couse will be terung bercili (nyoya style ) dan ikan kukus nyonya. Ramai jugak yang suka asam pedas kat sini, hehe tapi aku rasa cair sikit bandingkan yang selalu makan kat aunty aini's di salak but then terpulang kepada tase bud masing lah kot.

Meh ler layan gambar2 nih ..itu pun pakai handphone kamera jer jadi tak ler secanggih maner, pejam sebelah mata jer lah. Yang nih masa keluiar lunch dengan supplier recently. Ader lah kita orang layan makan nasi dan 4 jenis lauk jer..kenyang alhamdullilah.
Nih dier asam pedas nyoya style...serve dalam kuali kecik..nih kalau mak aku tengok marah tau..kuali digunakan untuk memsak bukang menghidang ehhehe. One of the crowds' fave tapi bagi aku kurang kecik..cair dan kurang pedas
Sotong goreng tepung..yea yeas.. i like this very much... nih kira dah setanding ngan yang selalu makan di Bagan lalang tuh, crunch dan lazat..tak payah cicah ngan sos pun...leh mintak resepi kat tuan kedai nih..

Nih plak udang sambal nyoya style.. kat sini udang tuh digoreng dulu dan sambal tuh dicurahkan kat atas udang.. sambal kurang kick (haha nih lah tenkak orang negori nak buek cam no), tapi udang tuh is in large size, puas hati makan...
Nih dier terung goreng bercili, i wonder camner dier buat jadi ranggup yer sambal nyer tuh...terung potong2 menyerong so senang nak ambik dan telan..nih kemestian tiap kali makan sini.. semua dry dish kat sini akan dihidingkan alas dengan daun pisang yer.. Nih lah hidangan kita orang hari tuh, ader telur dadar cencaluk jugak...Nih air yang aku order soya with cincau..sejuk tekakAir kesukaan orang2 Logistik cincau soya, air nenas ngan fresh orange.. lastly ader teh cina untuk mencuci perut after all that kolestorel laden food..ahh what a good life :).
So lain kali kalau korang nak try datang lah ke Taman Semarak Nilai carik kedai nih..bukak Isni n-Jumaat untuk lunch hour jer.. Berape total kita orang makan..ahha tak tau sebab aku tak pernah bayar pun...


Tuesday, October 20, 2009

Makan-Makan:ICE ROOM @ Nilai Square



Masa ulang-alik pergi balik keje tiap2 hari lalu depan kat Nilai Square tuh mesti nampak satu kedai baru nih all in green... signboard kat luar tuh tulis ICE ROOM...ermsssss..apakah tempat itu..takkan ader bar kot kat nilai nih..ish tak mungkin..so satu hari yang tenang(hehehe) pakat2 ler 2-3 orang pergi melawat BILIK AIS itu..dan berikut adalah hasil nyer


First impression, ku lihat hijau.... aku rasa tema dekorasi nyer is japanese manimilist with lost of green and white..dan hasil nyer sungguh mengujakan..menyejukkan mata..dan menwujudkan rasa ruangan yang besar.. dan kerusi kerusi disini...the design oh so up to date..and comfortable too.. masa makan kat sini Kedai nih baru jer dibuka jadi tak banyak lagi menu yang ader, tapi ok jugak lah...the owner is is friendly chinese guy.. Ader notice kat pintu yang menyatakan restoren nih dalam proses untuk mendapatkan sijil halal jugak.. a good move i think, memandangkan kawasan nih ramai pelajar kolej dan mostly kawasan perumahan melayu jugak.



The menu... their speciality is shaved ice concotion in many flavours
Rambang mata tengok macam2 nama dan presentation snow ice nih, since kita orang sebenar cuma nak try test so settled on this mango puree snow ice.. Sedap..tak payah lah nak makan sorang memang tak habis....sampai kita orang layan jilat sudu... Nih plak dried mee with prawn..kira ok jugak lah...can be improved.



Sebab dah kenyang, kita orang try plak makan tart nih... tart keladi...baru first time jumpa ..tart isi keladi... boleh lah..pastry tuh kena rapuh lagi baru ok kot.. keladi nyer tak rasa sangat lah..the serving comes in 3 pieces.




However, kita orang sebulat suara bersetuju , thislast dessert is star of the show.. durian krim tempura style..basically krim durian yang di goreng dengan tepung tempura..ala2 ais krim goreng tuh..memag excellent..boleh bagi A untuk this dish.. kata tuan punya kedai yang nih emmang best seller pun. Menjilat jari lah jugak..




Jadi kalau ada antara readers yang jalan2 sambil membeli belah kat Nilai Square nih, silalah datang menjamu selera kat sini..membasahklan tekak ngan minuman dan ice cream wehhh... ( free promosi nih). Jangan lupa ajak aku skali eks :).
p/s: maaf ler separuh gamabra tak berape clear since tengah2 seronok kli2 battery camera lak out, kena ler guna kamera kat HP jer..janji ambik

Pengat Keladi & Keledek




masa jalan2 kat pasar borong belikan tepung, gula dan telur untuk mak aku buat kuih bakar untuk jualan ( boleh tahan murah barang runcit, aku beli telur Gred A 1papan baru RM7.40) , nampak pulak ader jual keladi..amboiii..sihat2 keladi tuh.. aku nih pantang jumpa keladi..suka sangat makan.. my peberte bila dibuat bubur/pengat..goreng pun sodap... aku nak kena belajar wat talam keladi plak... kena carik resepi sifu2 kat MYR tuh ler gamak nyer..
Beli lah sekali sebiji keladi yang sekilo lebih (tamak gamak nyer aku nih ), separuh dah selamat dah buat pengat nih campur ngan keledek seket., separuh lagi ader lam peti... tuh akan disambung kemudian ler... Resepi seperti biasa duk carik yang biasa kat MYR tuh ler... dan diadaptasi secukup rasa tukang masak merangkap tukang makan nih...


Bahan-bahan ( 8 orang )

1/2 biji keladi ( sederhana besar yer- dikupas dan dipotong dadu)
3 biji keledek,( dibuang kulit dan dipotong dadu selebar 1 inci )
1/2 biji gula melaka (tak letak sebab dah habis haha-ganti ngan brown sugar seket 1/2 cawan)
1 cawan biji sagu, direndam dan ditos ( saya guna yang warna hijau)
500 ml santan
1 cawan gula pasir ( atau secukup rasa manis)
Garam secukup rasa

Cara-cara

Rebus keledek & keladi bersama air secukupnya sehingga 3/4 empuk.
Masukkan pula biji sagu, gula melaka, gula pasir dan garam secukup rasa.
Bila telah mendidih dan gula melaka telah larut, masukkan santan dan kacau sehingga ia mendidih sedikit dan padamkan api. Sedia untuk dihidang

Monday, October 12, 2009

Creamy Seafood Baked Pasta



Sekali tengah bahan2 nak buat seafood pasta nih macam complicated sangat kan, cam panjang jer list bahan2 nyer tuh. Actually bahan2 tuh bagi yang selalu buat masakan western memang ader stok dalam pantry, Yang nih buat untuk dibawa ke rumah kaean baik yang buat open house kat Setia Aalam hujung minggu lepas. Terasa bangga jugak bila tetamu yang dapat merasa kata baked pasta tuh sedap. Kalau kat umah tuh, buat yang western2 kurang sambutan..haha apo nak buek omak ngan abah den tokak melayu yooo... anak buah den pulak makan pasta nih siap letak sos lagi ehhehe..

Buat 2 variasi, yang satu ( yang ikut resepi original) tuh just letak kan seafood cream tuh kat bawah then letak kan baked pasta kat atas bubuh keju then bakar jer. Yang satu lagi versi campurkan sekali pasta dengan seafood crem tuh letak cheese kat atas. Then ader pulak satu lagi bekas tuh bubuhkan belen2 mashed potato (buat shepherd pie) tuh kat belah atas... terlebih rajin lah Labu nih... kalau takder whipping cream boleh juga gunakan susu segar jer.. tapi kalau pakai whipping cream-sup nih akan lagi rasa lemak berkrim ..gamak nyer

BAHAN-BAHAN
Bahan A
1 biji bawang besar-didadu
6 ulas garlic - dadu
1 biji lada benggala- dadu ( i like red ones)

Bahan B
2 tin kecil tuna ( i use tuna in water)
1 peket kecil crabstick (actually ikut suka byk maner nak guna)
sedikit sotong (potong bulat kecil2)
sedikit udang (ambik yang saiz sedang, dan buang kulit)
1 cawan mixed veggie

Bahan C
1 (10.75 ounce) tin Campbell Krim cendawan pekat
1 1/4 cups whipping cream
2 cawan air
lada hitam, lada sulah dan garam secukup nya


Bahan Pasta
1 peket pasta ( boleh guna macaroni, elbow, shell etc) - rebus hingga empuk dan ditoskan
2 biji telur dipukul sedikit
1 cawan susu segar
4 keping keju (apa2 brand ler)

Penyediaan

1. Panaskan minyak dalam periuk ( kalau nak sedap boleh jugak guna merjerin), then tumiskan Bahan2 A hingga naik bau. Masukkan sotong dan udang dan biar seketika hingga agak2 empuk baru masukkan isi ketam dan tuna. Kacau.
2. Bila dah empuk masukkan krim cendawan, whipping cream dan air. Biar agak2 mendidih baru masukkan mixed veggie. Perasakan dengan lada hitam, lada sulah dan garam . kalau suka boleh jugak letakkan sedikit mixed spice dan bay leaf. Biarkan merenih hingga sup menjadi agak pekat.
3. Pukul telur dan campurkan susu segar tadi, kemudian masukkan pasata yang telah ditoskan. kacau rata.
4. Tuangkan sup tadi ke dalam bekas/acuan, agak2 dalam 3 suku penuh. Ambil campuran pasata dan di letakkan diatas any(hingga semua menutup sup ), carik2kan keju dan taburkan ketasa pasta .
5. bakar dalam oven sehingga 20 minit atau sehingga keju nampak agak keperangan pada suhu 160 celcius.

Friday, October 9, 2009

Bahulu Lapis V.2


yang nih bahulu lapis yang guna coklat dan kaler hijau, sedap gak combination nih.Masa nih rajin lagi lapis nipis2 jer.. Yang nih yang kedua, keras sikit terlebih tepung gamaknyer, sebab dah malas buat tebal2 jer, letak kaler merah sebab mak kater bahulu lapis selalu kena ader kaler merah pulak.


1st percubaan aku dulu pakai resepi dari Dayang Jack kat sini yer..

Raya baru-baru nih plak, projek buat bahulu lapis lagi atas permintaan ibunda ku, sanggup emak kutip telur2 ayam kampung (sib baik kat umah banyak bela ayam), kata nyer buat pakai ayam kampung telur kuning lagi banyak buatkan bahulu lagi sedap. Masa dier gagah dulu tiap kali raya memang buat kuih bahulu, bahulu lapis dan bahulu gulung. Sekali buat adunan bahulu sampai 3-4 mangkuk telur, so bayngkan ler..kena henjut sampai kembang telur tuh..sampai merecik peluh nak bagi naik. Mak aku bancuh dalam tempayan tanah liat skali ( nih nanti kena ambik gambar tunjuk tempayan tuh, antik dah bertahun2 mak simpan bekas nih ). Dulu bakar bahulu guna style lama... guna kayu api then letak penutup ayan kat atas sebelum letak bara. Tapi bahulu cara nih sungguh harum semerbak dan tahan lama.

Aku pun baru2 nih jer belajar nak buat bahulu lapis tapi aku modenkan pakai mixer jer, mak punya resepi semua paai mangkuk jer , so pastikan korang guna mangkuk yang sama untuk setiap sukatan tau.. haha kena semangkuk telur dan nak melimpah mixer ku yang comel itu (tuh yang buat rasa2 nak beli mixer BERJAYA gak nih)..terpaksalah menanggalkan dari mangkuk nyer..dan pakai hand mixer jer. bakar pun pakai elektrik oven jer.tapi bersengkang mata gak ler nak tunggu masak..sebab aku buat plak yang 1st tuh lapis nyer nipis cam kek lapis plak, yang 2nd tuh baru lah tebal2 sket ala2 bahulu nak cepat abiskan. Yang campuran koko tuh nipis dan lembab sangat disukai ramai..maknanyer sebelum pagi raya dah dihabiskan dek sedara-mara kat umah nih ha... memang nak kena buat lagi satu atas permintaan akak ipar ku plak.. time time time...

Bahan-Bahan
1 mangkuk telur ( mak aku suh guna telur ayam kampung)
1 mangkuk gula (guna gula halus copek nak hantar sket)
1 mangkuk tepung gandum ( kalau boleh disangai sekejap bagi ringan)
2 sudu teh esen vanilla
Pewarna pilihan
jem pilihan anda (cairkan sedikit dengan air panas)
Sedikit mentaga Golden Churn

Penyediaan
1.Sediakan loyang pembakar, masa nih guna loyang yang 4 persegi jer. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 160C.
2.Putar telur dgn gula sehingga btl2 kembang dan ringan serta nampak gebu (jadik kaler ala2 putih.. (pastikan adunan ini btl2 kembang dan gebu, )
3.Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dlm adunan td sambil dikacau dgn cara kaup balik. (kaup tepung dgn perlahan shj)
5. Bahagikan adunan kepada 3, campurkan satu adunan dgn serbuk koko, dan satu lagi dengan pewarna pink.6.Tuangkan 2 senduk adunan ke dlm dulang yg tlh disediakan. Ratakan.Bakar selama 15 minit(menggunakan api atas sahaja) atau sehingga kek keperangan sedikit. Keluarkan kek dari oven.
7. Sapukan mentega diatas bahulu , gunakan brush diikuti dengan satu lapisan jem hingga rata.
8. Tuang pula warna ke-2 dan diselang-seli untuk lapisan seterus nya.
9. Apabila habis semua adunan masak, tukar api kepada api atas dan bawah dan bakar selama 5 minit. Keluarkan, dan sejukkan diatas redai selama 10 minit seblum dikeluarkan dari acuan
P/S: dapat kek nih tak tinggi kalau nak tingi sikit tambah lah sukatan jadi 1.5 mangkuk atau 2 mangkuk yer..





nih anak buah aku si hakimi yang buat muka boring sebab kena tuunggu posing dengan kek dulu baru boleh makan, dier sangat2 rajin tolong aku bila buat kek2 nih

Thursday, October 8, 2009

Apam Gula Hangus



Apam ialah kuih kesukaan mak dan bapak ku sebab lembut dan tak payah nak geget atau kunyah lama2 baru telan.Masuk mulut konyel2 dan telan disulami dengan teh 'o' . Sungguh mengasikkan kan. Resepi dari MYR nih sungguh menyenangkan, masak jer tunggu sejuk kepak dan boleh dimakan.ader rasa2 cam kek gula hangus jugak ( ker tekak aku sorang yang rasa cam tuh eks!). Sesuai untuk minum petang pagi dan bawak bekal ke pejabat tau... Resepi asal dari hazz_63 kat MYR tuh. Copy jer eks...yang penting resepi nyer simple dan nak buat pun sonang sungguh.


Bahan-bahan
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
Cara-cara
Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
Pukul telur,susu,minyak dan marjerin sehingga sebati- atau pakai electric mixer ( boleh gak pakai blender selama 3 minit, aku tak guna kan bau cili api plak sebab blender tuh satu jer serbaguna).
Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.

Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

Monday, October 5, 2009

Baked Lasagne




kenkadang tekak melayu nih terasa-rasa nak makan juadah2 western jugak kan...mengalihkan selera..sesekali kan. Nak -nak weekend nih asyik open house makan segala macam mee2, nasi impit dan rendang. AHHA 2-3 minggu nih surely bust my diet. Tapi ku gagah kan jua buat lasagne ini.. haa dapat satu bekas penuh..makan sampai muak.. yang nih buat pakai ayam kalau suka boleh ler tukar ke daging jugak yer.. Masak punya masak sampai terlupa pasang aopi atas so sampai sedikit gelap ler cheese kat atas lasagne tuh... sib baiks edap jugakk.. :)


Lasagna Ayam
Bahan-bahan:
Kulit lasagna (saya guna yang tak payah rebus, segera)
Mozarella cheese (kalau takder, apa2 cheese pun jadik jgn cream cheese sudah)
Sos Daging
1 block ayam kisar RAMLY (or boleh guna minced chciken fresh about 500g, or mixed of both)
1 tin cendawan butang potong
1/2 cawan mixed veggie
1 biji bawang besar potong dadu
5 ulas bawang putih ketuk & cincang
2 sudu besar cili boh (boleh kurangkan ikut suka)
1 tin sedang besar tomato puri
2 sudu sos cili
sedikit lada hitam & oregano gula & garam secukupnya ( saya juga masukkan sedikit serbuk all spice)
Sos Putih
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2 kotak (250ml) susu full cream
1/2 bar cheedar cheese potong dadu / parut
sedikit lada sulah & garam
Cara-cara
1.Memasak Sos Daging
Tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau. Masukkan cili boh & tumis sampai kering kemudian masukkan daging. Bila daging empuk masukkan tomato puree, sos cili,, oregano & lada hitam. Masak hingga serasi kemudian masukkan cendawan butang dan mixed veggie.
2.Sos Putih (White sauce)
Cairkan butter, then masukkan tepung atas api sederhana. Bila dah sebati tepung & butter masukkan susu & kacau atas api sedrhana jugak sampai pekat lepas tu masukkan garam (jgn byk) dan lada sulah. Lepas tu masukkan cheese & tutup api,
3. Lasagne
Letaklah sikit sos daging kat base mangkuk or aluminium foil supaya tak lekat mmt. Susun lasagna rapat2 kemudian lapis sos daging dan kemudian sos putih. Lepas tu taburkan cheese byk2. Lepas tu ulang ler sampai penuh mangkuk atas sekali tabur cheese byk2 jugak. Bakar pada suhu 180-185 darjah celsius selama 45 minit. Tunggu lasagna sejuk sikit supaya senang nak potong.