Friday, July 31, 2009

Nut and Seed Brownies


Nut and seed you say? yeap you are right... i incorporated sunflowers seed into my brownies along with almonds..crunchy and healthy ( sort of... :). Most of the times sunflowers seed are found in granola bars and power bars and also tossed in salad. Somebody recently gave me a bag of hulled sunflowers seed, which i promptly toasted in the oven for few minutes and kept in airtight bottle.You can only snack on these for so much and I have to find other ways to use them before they go to waste. Since I was making brownies, I decided to tossed them in too. For these recipe it makes a small quantity , double the recipe and bake in 9x13 pan. This should give you a moist and not too sweet chocolate brownies.


Ingredients

1/2 cup butter
1 cup sugar (use less if you like)
2 eggs
1/2 cup self raising floor
1/2 cup cocoa powder
1 teaspoon vanilla essence
1/3 cup almond sliver (toasted for 5 minutes)
1/3 cup sunflower seed (toasted for 5 minutes)


Directions
1. Preheat oven to 175 degrees celcius. Lined 8x8 inch baking pan and greased.
2. Melt the butter on the stove or microwaved it. Combined melted butter with sugar and eggs and give a brisk whisk. Combined flour and cocoa and stir into butter mixture. Mixed in the vanilla essence. lastly stir the almond and sunflower seed.
3. Bake for 25-30 minutes or until edges are firm. Do not overbake or you will end up with a tad dry brownies (like mine hahahaha).

Tuesday, July 28, 2009

Potato Salad


Was hankering for some yummy, cholestrol laden salad and potatoes salad comes to mind. With lots of mayo and a bit of mustrad for the added kick. Also throw-in some chili flakes.Originally called for celery to be added , however i substituted with bell pepper. Good enough to satiate any cravings !Adapted from Old Fashion Potato Salad from All recipes. Still got some leftovers in the fridge, anyone?

Ingredients
5 medium potatoes
2 eggs
1/2 cup chopped onion (big onion)
5 cloves of garlic(diced)
1 bell pepper (diced) - i only have the green one
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon chili powder
2 tablespoon prepared mustard
ground black pepper to taste
1/4 cup mayonnaise

Directions
1.Bring a large pot of salted water to a boil. Add potatoes and cook until tender for about 15 minutes. Drain, cool, peel and chop.
2.Bring water to a boil , in a pan, place the eggs; and let eggs stand in hot water for 10 minutes. Rinse under tap water, peel and chop.
3.In a large bowl, combine the potatoes, eggs, bellpepper, onion, , garlic salt, salt, mustard, pepper and mayonnaise. Mix together well and refrigerate until chilled.

Monday, July 27, 2009

Puding Roti Lapis Coklat





Sangat suka mencuba resepi dayang_jack kat MYR sebab bahan2 nyer semua yang memang ader dalam simpanan pantry dan sukatan pakai sukat cawan2 nih sungguh menyenangkan. Puding nih tak manis sangat dan ader kelainan dari puding biasa sebab lapisan roti dan agar2 tuh. Kesilapan saya kukus bahagian bawah roti tuh terlampau lama so dier jadi agak keras. Acuan nyer pakai mangkuk souffle kecik , bila dikeluarkan nak comot sikit tapi senang nak makan terus dari mangkuk pakai sudu jer. Thanks dayang.
Bahan-bahan
Bahan A:
6 keping roti sandwich (dipotong kecil2)
2 biji telur A
2-3 sudu besar gula aising
1/2 cawan susu cair
Bahan B:
7 gm agar-agar
4-5 sudu besar gula pasir
400 ml air
1/2 cawan susu cair
4 sudu besar serbuk coklat
Cara-cara
Bahan A :Sediakan pengukus dan panaskan. Lengserkan loyang dgn mentega. Pukul telur bersama gula aising selama 2-3 minit. Masukkan susu cair dan roti. Kacau sebati. Tuangkan ke dalam loyang sambil diratakan sedikit. Kukus selama 10-15 minit shj. Setelah masak, ketepikan.
Bahan B :Didihkan air bersama agar-agar dan gula. Kacau sehingga hancur. Masukkan susu cair dan serbuk coklat. Kacau lagi dgn api kecil. Tapiskan dan terus tuangkan ke dalam loyang tadi. Sejukkan sebelum dipotong.

Friday, July 24, 2009

Kek Lapis Hanieliza




Kalau nak diikutkan I amnot the most patient person bila nak buat kek yang remeh temeh nih tau, tapi bila jalan2 rumah bloggers yang layan kek lapis nih..terseksa lah jugak jiwa tengok. Rasa nyer entry lepas ader 1st time dah buat letak kaler2 kek lapis tuh, not one of the best that boleh lah untuk kepuasan sendiri gamak nyer.
Untuk kali nih plak percubaan kedua buat kek lapis berempah (resepi kak hanieliza). Terpikat nak buat resepi nih sebab adunan nyer agak kecil dalam 6-7 biji telur , jadi tak payah ler berlamaan bab melapis nyer nanti. Tapi yang tak best nyer masa nak buat check2 barang butterchurn plak takder yang ader cuma FarmCow butter..jalan kan jugak lah tapi dari segi rasa ader sikit kurang tuh, cam berminyak sikit. Mak mother suka amat kek lapis cam nih, cuma anak dier jer kena tunggu mood melapis baru nak buat. walaupun agak leceh nak melapis dan menunngu ( sambil melapis leh layan facebook laei), tapi hasil nyer tuh memang berbaloi teruatam bila tengok other people enjoying the fruit of your labour kan. Walaupun hasil tak sekemas dan secun master melapis kat MYR tuh, kira ok ler untuk beginner cam den nih.. Yang tensen nyer bila tiba masa nak berposing , carik2 piring rata yang cukup besar nak letak kek tak jumpa palk..adus..tuh lah kek ku nampak senget lam gambar nih


BAHAN-BAHAN

Bahan A [Dipukul kembang sehingga ringan]

250 gm susu pekat
250 gm butterBahan


Bahan B

6 biji telur gred A (dari peti sejuk)

1 cawan gula halus
2 cawan tepung Naik Sendiri

1 sudu kecil Vanilla

1 sudu kecil rempah kek

1 sudu kecil ovallate


Bahan C

Kurma/asam flake/prune/kismis

CARA-CARA

1. Pukul gula dan telur satu persatu sehingga kembang dan ringan bersama ovallate..

2. Masukkan bahan A dan esen vanilla. Kacau rata.

3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Jangan overbeat masa nih.

4. Panaskan oven api atas [suhu 170'C]

5. Masukkan 2 sudu besar adunan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas minyak

6. Bakar sehingga masak , gunakan api atas sahaja selama lebih kurang 8-10 minit.

7. Lapiskan dengan kismis/haw flakes (ikut pilihan)

8. Ulangkan step sehingga adunan habis.Bila siap kekuningan layer yg terakhir, tukar kpd oven api bwh, turunkan temp sedikit sambil bukakan sdikit pintu oven untuk lebih kurang 10 minit.
9.Bila siap, bw keluar dr oven, telangkupkan atas bekas kek. Seelok nyer dibiarkan sejuk betul2 sebelum dipotong.

Tuesday, July 21, 2009

Apam mentega dan Puding Coklat Lagi


Baru-baru nih ader buat makan-makan sikit kat rumah jadi buatlah kuih muih sikit nak dijamah sebagai pembasuh mulut. Nih semua repeat punya hidangan atas permintaan ramai. Jadi layan jer lah gambar -gambar nih. Yang nyata apam mentega sentiasa mendapat permintaan dan pujian. Simply sedap..Lihat lah apam ku berbagai2 saiz itu sebab acuan nyer tak banyak malas nak menunggu so pakai jer acuan yang lain2 kan.Puding coklat nih sedap lagi letak susu cair mengantikan susu tepung tuh.
Korang nak resepi Puding Coklat kat sini dan Apam Mentega kat sini yer..




Saturday, July 18, 2009

Agar-Agar Hijau Bersantan







perkara pertama yang membuatkan saya tertarik untuk membuat aga-agar ini, sebab kaler hijau nih sangat cantik, menarik..ku lihat hijau. Perkara kedua sebab letak santan (berlemak gitu). perkara ketiga sebab secara automatik dier akan jadi 2 lapis tanpa perlu melapis secara manul...hahahhahaha

yang sebenar nyer agar2 nih buat sebab nak buat ader acara makan2 kat opis baru2 nih, paling simple dan budgetkan . Buat dua bekas satu pakai acuan kecik yang ader macam2 bentuk nih, comel sangat. lagi satu buat dalam tray untuk dibawa ke ofis. kalau buat kaler-kaler pun meriah jugak nih, nanti lah di lain episod kot. Masa buat nih sepatut nyer air 850ml jer..menderhaka letak 100ml haha aper lagi terlembik lah agar2 ini.



Bahan-bahan
1 peket agar serbuk (11 g)

850ml air
1 mug gula pasir (boleh dikurangkan)
2 helai daun pandan (untuk menwangi kan dan menambah perasa agar2 ni)
2 biji telur ayam
2 cawan santan pekat (saya guna 1 kotak kecil santan 200ml, tambah lagi jika nak lemak)
Sedikit pewarna hijau + perisa(emulco) pandan

Cara-cara
1. Rebus agar-agar serbuk dan air hingga cair dan menggelegak. Masukkan gula dan daun pandan, masak hingga gula hancur.tunggu sehingga agar2 tadi hancur baru masukkan gula pasir, letakkan pewarna dan perisa pandan.
2.Pukul telur dan santan hingga sebati. Tuangkan campuran ini kedalam sebatian agar2 dan kacau supaya tidak bergentel. Biarkan mendidih seketika sebelum menutup api tutup api.
3.Masukkan adunan tadi ke dlm bekas / loyang.Masukkan dlm petisejuk.



Wednesday, July 15, 2009

Pie Epal Ala CMG





Tuh taruk Cik Mat Gebu kat ujung sebab dier nyer inti pie tuh ikut resepi Cik Mat tuh memang sedap dan lazat..tapi disebabkan kismis dah abis..campurkan jer ngan mixed fruit (ala2 menderhaka sikit nih). Lama dah nak buat asyik tertangguh jer, dan terlaksana lah hajat ku ini walaupun pie ini sedikit comot sebab lupa nak buatkan lubang kat atas pie sebelum dibakar so inti pie tuh mendidih sewaktu dibakar dan meleleh kat tepi tuh. Lagi nak buat cerita masa mula2 masuk oven terlupa yang letak api kat atas jer jadi extra gelap sikit kat bahagian atas tuh..Cobaan..moga yang seterus yer bertambah comel. Tapi rasa pie nih tetap sodap...
Untuk resepi inti pie tuh ambik dari blog CMG yer ( dengan sedikit penyelarasan mengikut tekak nih)

Pastri Short Crust :
-guna 23cm pie pan
2 1/2 cups (350 grams) tepung serbaguna
1 sudu kecil garam
2 sudu besar (30 grams) gula caster
1 cwn (226 grams) butter, disejukbeku, dan dipotong dadu kecil2
1/4 - 1/2 cawan (60 - 120 ml) air ais
1.Campurkan tepung, garam dan gula dan gaul sebati . Masukkan butter dan ramas menggunakan jari sehingga adunan menyerupai serbuk roti. Masukkan air sedikit dan uli adunan hingga dapat membentuk doh yang tidak melekat dijari.leperkan doh menjadi dua keping dan dinginbeku selama 45 minit ke 1 jam.Tak perlu habiskan semua air jika doh sudah tidak melekat di jari ..
BAHAN INTI :
5 biji epal (saya guna hijau & merah)
1/4 cawan kismis hitam
1/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 sudu besar mentega
1 camca teh serbuk kulit kayu manis
1 camca teh serbuk pala
11/2 camca besar tepung jagung

2.Panaskan mentega dalam periuk, masukkan epal, serbuk kulit kayu manis dan gula perang, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga epal lembut. Tambah kismis, kacau rata. Masukkan tepung jagung, gaul rata dan masak hingga inti pekat. Matikan api dan alih ke dalam bekas, biar inti sejuk.

Penyediaan Pie
Keluarkan doh, canai doh antara 2 keping plastik setebal 3 - 4 mm. Alihkan ke dalam tin yang dasarnya boleh ditanggalkan. Kemaskan doh dan potong lebihannya. Isi inti dan ketepikan. Canai baki doh sehingga boleh menutupi permukaan inti. Tutup inti tadi dan potong lebihannya. Kemaskan, cucuk permukaan doh dengan garfu. Hias dengan lebihan doh mengikut kreativiti masing2. Sapu kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan ada suhu 200C, selama 40 - 45 minit. Sejukkan beberapa jam sebelum dipotong , sedap dimakan begitu sahaja atau dengan ais krim vanilla. Nyum Nyum


Monday, July 13, 2009

Bahulu Gulung




Dulu pernah try jugak resepi dari dayang-jack kat MyResipi nih tapi dijadikan bahulu lapis. Sebab tak confident nak menggulung. Kali nih ikut sebijik2 buat bahulu gulang plak. keras sikit tapi rupa dah ok..lain kali kena pukul telur bagi naik bebetul baru campur bahan2 jadi kek jadi ringan dan gebu kot. Insyaallah.

Resepi saya salin terus dari resepi dayang-jack jer. Mintak halal yer..
Bahan-bahan ( dulang saiz 9" x 7".)
90 g / 3/4 cawan / 9½ sb tepung gandum (diayak)
3 biji telur A
5 sb gula halus
1 sdt esen vanilla
2 sb jem raspberi (apo2 jam pun sodap agak eh)
sedikit gula halus utk taburan
Cara-cara
Sediakan dulang pembakar. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 180C.
Putar telur dgn gula sehingga btl2 kembang dan ringan. (pastikan adunan ini btl2 kembang dan gebu, ini akan membantu kek mjd lebih ringan dan lembut stlh masak)
Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dlm adunan td sambil dikacau dgn cara kaup balik. (kaup tepung dgn perlahan shj)
Tuangkan adunan ke dlm dulang yg tlh disediakan. Ratakan.
Bakar pd tetingkat atas(high rack) selama 20 minit atau sehingga kek keperangan. Walau bagaimanapun, kepanasan suhu bergantung pd jenis oven yg digunakan (adjust accordingly yer).
Panaskan jem raspberi sehingga cair.
Alaskan sekeping kertas minyak di atas kain lembab. Taburkan sedikit gula di atasnya.
Setelah bahulu masak, terus keluarkan dan terbalikkan di atas kertas minyak td. Potong kerak di bahagian tepinya jika suka. Sapukan jem di atas bahulu hingga rata. Gulung dan siap.

Wednesday, July 8, 2009

Ketam Bercili Telur



Aku suka teramat kat ketam dari kecik sampai la nih. ketam kari (nih specility mak aku..the best!), ketam sup ( elok bila tgh demam bagi selera makan), ketam goreng (ranggup sekali) dan kali nih aku try plak buat ketam cili yang letak telur ala2 kat restoren seafood selalu tuh. Takder ler excellent sangat tapi sedap ler jugak kat tekak nih.
Resepi nih ambik kat MYRESIPI, mintak halal kat tuan punya yer, di copy paste kat sini. Apa-pun the recipe rocks!. Oh ya resepi asal ketam direbus, saya goreng ketam nih sikit.

Bahan-bahan ( 4 orang )
5-6 ekor Ketam (guna ketam bunga)
8 ulas Bawang Putih - dikisar
15-20 Cili Kering - dikisar
1/2 botol Sos Cili (size kecil)
1/2 botol Sos Tomato (size kecil)
2 sth Cuka (optional)
Garam & Gula (secukup rasa)
2 biji Telur (dipukul sedikit)
Cara-cara
1.Kopek kulitnya & bersihkan. Sepit ketam pula harus diketuk supaya mudah dimakan isinya. Lumurkan letam dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng hingga setengah masak.
2.Tumis bawang putih yg tlh dikisar hingga naik bau. Baru masukkan cili kering dan tumis hingga garing. Kemudian masukkan pula sos cili & sos tomato. Gaul rata.
3.Bila sudah agak garing, masukkan pula cuka, garam & gula. Masukkan 1/2 cawan air bersama ketam yg tlh dibersihkan tadi. Gaul rata.
4.Tuangkan telur yg tlh pukul. Biarkan seketika Baru balik2an ketam.
5.Sajikan ketam dgn sedikit hirisan daun ketumbar atau bawang goreng.

Sunday, July 5, 2009

Durian Muffin With Chocolate Chip





Its the fruit season this month, and what better is it is the Durian season too. Living in a village my parents plated lots of fruit trees around the house. From the ever popular rambutan, to mangoesteen, langsat, ciku, banana too. Not too many to be called an orchard but enough to be enjoyed by the children and granchildren.

To a westerners, the smell of durian is cloying and the taste takes a will of iron for them to stomach one. However, most Asian are familiar with durians and is certainly a big treat and very much loved and enjoyed. Comes the King of Fruit season, you will find this fruit represented in many forms:- fresh from the thorny skin, in paste form ( fondly known as tempoyak), an in all forms of cakes and sweet kuihs. Since I am in a muffin mode, I just modified the basic muffin recipe to include the durian and combine with chocolate chips..the result is fantastic. The smell when the muffin is nearly cooked from the oven is so heavenly..

Ingredients:

2 cups all purpose flour

11/2 tablespoon baking powder

1/2 tablespoon baking soda

1/2 cup sugar

1/2 brown sugar

1 teaspoon salt

1 large egg (lightly beaten)

1 cup milk

1/2 cup vegetable oil

1 cup durian flesh (pulped)

1/2 cup chocolate chips

1.Preheat oven to 180 celcius .

2.Shift the flour with baking soda, baking powder and salt. Mixed into a large bowl with caster and brown sugar, stir to mix. Make a well in the center.

3.Add the eggs, milk and oil onto the dry ingredients. Lastly stir in the durian flesh. Stir mixture lightly, do not overbeat. Mixture should be a bit lumpy in texture.

4. Spoon into muffin cups or lighly greased muffin tin. Sprinkle the chocolate chips on top.

5.bake in the oven for 15-20 minutes or until golden brown. Served hot is excellent!

Friday, July 3, 2009

Orange Swiss Roll

A few months back, i had tried a different recipe for swiss roll but it wasn't much of a success story, part of it crumble when I tried to rolled it. HAHAHHA. after few hints and tips from friends , i finally got it right ( at least in my opinions). I tried this recipe which is easy to follow and prepare. A good tip is to carefully beat the ingredients to giove it more air so that you will create a fluffy and delicious roll. Happy baking ya all.


Ingredients
(A)
3 eggs
2 oz castor sugar (abt. 60 g)
1/2 teaspoon baking powder
1/4 orange emulco ( i used orange oil)
1/2 teaspoon Sunquick orange
1/2 tablespoon ovallete (cake softener)
1.5 oz flour (abt. 45g)
1/2 tablespoon milk powder
few drops orange colouring

(B)
2 oz butter -(melted)

(D)
Buttercream icing -or
Any fruit jams or filling - for this i used strawberry

Method
1. Place ingredients A in amixing bowl. Beat on high speed for 5-7 minutes. Fold in the melted butter.Mix well.
2.Spread the batter onto tray layered with greaseproof paper.
3.Bake in preheated oven at 170 C for 20 minutes or until cake turned brown a bit.
4. Once baked, remove cake from oven to wire tray. Let cool for a few minutes.
5. prepared a damp kitchen towel, put a piece of greaseproof paper on top and sprinkle some sugar on the paper.
6.Turn the cake onto the greaseproof paper, roll slowly with the kitchen towel. Unrolled, Then spread the buttercream/filling . Rolled again tightly, wrap in clingfilm for storing .

Wednesday, July 1, 2009

Fruit Tart AKU


kenapa saya buat fruit tart? sebab tgk kenkawan sya yang lain buat cam sedap jer..haha..logik kah alasan ku itu. Kalau datang angin mals nyer beli jer tart casing yang dah siap tuh, pakai kastard segera, letak lah apa2 buah dan sapu ngan piping gel kan.

Tapi untuk mereka2 yang datang angin rajin ni ler resepi tart buah, sebenarnya lebih kurang jer ngan resepi2 member MYR yang lain, bak kata mak ku..ko nih masak ikut tekak sendiri jer.. takper lah mak JANJI SODAP!

Bahan untuk pastry:

11/2 cawan tepung
1/2 cawan butter (kalau suka guna unsalted)(dipotong dadu)
1 biji telur (dipukul sedkit)
air sejuk secukupnya

cara-Cara
Tepung dan gula diayak. Gaul mentega, gula dan tepung hingga menjadi sepert serbuk roti. Kemudian masukkan telur dan diuli lagi. Masukkan air sejuk sedikit2 dan uli hingga menjadi lembut. Perapkan doh selama I jam di dalam peti sejuk kemudian terap kedalam acuan pie kecil2. Bakar selama 175 deg selama 20. Adunan ini boleh disimpan dipeti sejuk dan simpan di air tight container.
**Untuk pastry, selepas bakar, boleh sapukan sedikit cokelat yang dicairkan, untuk mengelakkan cepat soggy.

Bahan2 Krim Kastard-
Tepung Kastard segera 250g, (saya beli kat Yummy jer)
Susu 600g,
Perasa vanila 1 sudu kecil.
Masukkan semua bahan krim kastard di dalam mangkuk. Pukul dengan tangan sehingga rata. Dan boleh diguna, pipekan ke dalam pastry casing secukupnyer.
Penyediaan:
Buah-buahan secukupnyer (Anggur, Strawberry, Plum atau peach)
buah-buahan dihiris nipis, sapukan piping jelly dan letakkan diatas custard. Siap.