Friday, March 27, 2009

Meatball With Spagethi Gravy




kenkadang tekak nih rasa plak nak makan ala2 western terutamanya meatball. Selalu kalau teringin makan kat Secret Recipe lah, tapi kan dier nyer sauce tuh rasa cam bland jer sket, tak pun makan kat Pizza Hut..hehe yang ader meatball yang comel2 dan liat ( melantun garpu den ari tuh ), tapi sauce dier kena lah selera ader masam2, pedas2 sket.. memandang kan asyik duk komplen jer bila makan kat luar nih so sesekali tuan rumah pun layan lah buat sendiri, nak pedas ker nak masam lebih ker.. semua boleh kan..pas tuh boleh letak mushroom bebanyak..nyumm nyummm.. meatball tuh pun dipelbagaikan perisa..ehhe siap campurkan ngan mustard..hehe..cubalah kalau brani resepi yang agak giler ku ini...

Untuk Kuahnya.
2 sudu besar minyak kelapa / zaitun.
1 peket serbuk Maggi Spagetthi Bolognese
1 ulas bawang besar kuning Holland. (dicincang)
1 labu bawang putih.(dicincang)
1/2 sudu kecil Italian herbs*./ atau dried oregano
250 gram / lebih daging kisar.
450-500g tomato puree.
3 sudu besar cili boh (tekak melayu nak gak pedas)
Air secukupnya. Nak pekat, sedikit aje.
1 tin cendawan butang (dihiris)
2 biji tomato ranum merah.(dipotong kuib)
2 pelepah Daun celeri (dipotong kuib)

-Panaskan minyak dalam periuk. -Tumis bawang kuning hingga lembut dan naik bau. -Jangan sampai perang. Tambahkan bawang putih dan Italian herbs. -Tumis hingga naik bau. Tambah daging cincang. --Masak hingga separuh masak.letakkan serbuk bolognese dan cili boh. kacau seketikaTambah tomato puree. Didihkan. Tambah air.-Kacau hingga sebati. Biar mendidih. Campurkan buah tomato. Kacau. Masak hingga agak pekat.Cukupkan perasa dengan sedikit black pepper dan garam.

Meatball
500 g daging kisar
3/4 cwn breadcrumbs
1 biji bawang besar -cincang
1 biji telur, dipukul sedikit
5 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar Worcestershire sauce
1 sudu besar yellow mustard
1 sudu kecil serbuk lada
Untuk menggoreng
1 susu kecil minyak zaitun
2 sudu besar mentega

Gaulkan semua bahan2 diatas didalam mangkuk sehingga boleh dibentuk. Bulatkan mengikut citarasa. Panaskan minyak zaitan dan mentage dlm kuali. Goreng dengan api yang sederhana atau sehingga garing. Meatballs ini jugak boleh dibakar dalam oven. Alaskan dulang pembakar dengan baking sheet then bakar selama 10-15 minit (kalau bakar lagi chewy sket rasanyer).Terpulang dengan selera masing2.
Bila siap boleh dimakan bersama mushroom sauce tadi atau boleh makan dengan pasta yang sudah direbus yer..

Tuesday, March 24, 2009

Siakap Goreng Cili Api




Bahan -Bahan
1 ekor ikan siakap
2-3 biji bawang besar-potong bulat
3-4 ulas bawang putih-ketuk2 cm
3-4 biji lada hijau- dihiris
3-4 sudu cili padi kisar (kalau nak podeh lotaklah lobih laei yo)
2 sudu besar perahan asam jawa
1 sudu teh sos ikan
Cara-Cara
Ikan digaram-kunyitkan seketike dan kemudian digoreng hingga masak garing, angkat.Tumis bawang putih tadi hingga kekuningan, masukkan bawang besar dan lada hijau. Masukkan cili api kisar. masak hingga terbit minyak.Masukkn garam, sos ikan dan air asam jawa . kacau sbati hingga sedikit pekat.. .Tuang atas ikan.


P/S: sila abaikan gambar tempe goreng tuh..walaupun den budak minong den pun suko gak makan tempe goreng nih, penuh protein :). Sajer tempe tuh nak inter-frame lam gambar nih...konon nak bagi a balance meal ler.. :)

Monday, March 23, 2009

Brownies With Almond

here we go again, another round of brownies points for me..:). If you notice this is the 2nd postng for brownies this month. Why I like baking brownies?well maybe because its the simplest form of chocolate thingy for me, just to the liking of my sweet tooth plus the fact that its easy to bake and there are nedless variations which you can try. You can add ingredients like chocolate chips, sweets, all kinds of nuts..even dried or mixed fruits. It also travel weel , perfect gifts when you are visiting. So here is another recipe that I adapted from All Recipes , Absolutely Best Brownies, Enjoy!

Ingredients
1/2 cup butter, melted
1 cup white sugar
2 eggs
1/2 cup self-rising flour
1/3 cup unsweetened cocoa powder
1/4 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup chopped almond
almond slices for decorations

DIRECTIONS
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour an 9x9 inch baking pan. ( I always lined my pansIn a medium bowl, beat together the butter and sugar. Add eggs, and mix well. Combine the flour, cocoa and salt; stir into the sugar mixture. Mix in the vanilla and stir in almond . Spread evenly into the prepared pan. Scattered the almond slices on top.
Bake for 25 to 30 minutes in the preheated oven, or until edges are firm. Cool before cutting into squares.

Wednesday, March 18, 2009

Raisin Butter Cake



Nih yang dipanggil kek orang malas, sungguh senang dari segi bahan2 dan cara2 nya. kek nih setengah adunan sebenarnya, kalau nak makan 3-4 orang ok lah tuh.. dier lembut dan moist..lembut jer lalu kat tekak..tak caya? cuba lah dulu..lepas tuh bagi tau the result erks..Gambar pun tak sempat nak posingkan kek nih lawa2..as is jer..saper nak makan potong2 lah sendiri.. janji habis..

Bahan-bahan
125g butter
2/3 cwn gula kastor
2 biji telur (dipukul sedikit)
1/2 sudu teh esen vanilla
3/4 cwn sultana/kismis atau mixed fruit (mixed a some flour so that it wont settle at the bottom of the pan)
1 3/4 cwn tepung naik sendiri (diayak)
1/3 cwn susu
Cara-cara
1.panaskan ketuhar ke suhu 180c. Griskan loyang bakar dan alas dengan kertas minyak.
2.Pukul butter dan gula hingga kembang dan berkrim. Masukkan telur perlahan-lahan dan pukul seketika. Masukkan esen vanilla dan gaul sebati.
3.Campurkan sultana/mixed fruit dan gaul rata. Masukkan tepung dan susu secara berselang-seli . Gaulkan adunan sehingga sebati.
4.Tranfser adunan ke dalam loyang dan ratakan permukaan. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga kek kekuningan. Sejukkan kek di atas wire rack selama 5 minit sebelum dikeluarkan dari loyang

Tuesday, March 17, 2009

Shepherd Pie Ala Labu


Ni lah makanan yang jarang dapat kat kedai2, kenkadang jumpa gak dalam mangkuk alumunium yang comel2 tuh tak puas makan. kalau ikut resepi asal, shepherd pie nih selalu guna daging cincang, tapi sebab ikut tekak tuan punya blog letak jer lah ayam cincang.. kalau nak lagi rasa letak jugak lah ayam yang didadu kecik2.. kalau tengok kat AllRecipes tuh memacam versi shephered pie nih ader yang suka berkuah sikit , ader yang suka kering.. for me..suka yang lembab 2 sikit suka kenalah ngan kentang putar tuh. Sekarang nih..untuk menyenangkan lagi kerja ada instant mashed potato, cuma ditambah air atau susu dan sedikit mentega (lagi sonang kojo makcik). Kat rumah selalu buat pakai loaf pan yang besar ini, kalau takat 2 orang makan mau 3 hari baru habislah..sesuai untuk menambah lemak2 tepu didalam badan..layannnnnnnnnnnn

Bahan-bahan
500 gm ayam kisar (lebih pun tak per)
2 labu bawang besar (potong dadu)
2 biji bawang putih (cincang halus)
1 tin cendawan butang (di belah 6)
secawan sayur campur (mix vege)
celery (dipotong nipis)
1 tin sup mushroom campbell
1/2 cawan susu segar
garam secukup rasa
lada hitam secukup rasa
Bahan untuk Kentang
1 kg kentang (potong dadu)
1/2 cawan susu segar
2 s/b mentega
garam & lada sulah secukup rasa
Air untuk merebus kentang secukupnya
2 sudu besar parmesan cheese (sebab masa buat takder chese nih, pakai jer kraft cheese yang keping2 )
Cara-cara :
1.Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi
Masukkan ayam kisar dan cendawan. Kacau rata sehingga daging agak masak
Setelah daging agak masak, masukkan celery & mix vege
bila kelihatan mendidih, baru masukkan sup campbell dan susu & kacau sampai masak.

2.Rebus kentang sampai air rebusannya kering
Lenyekkan kentang & gaul dengan susu segar, lada sulah & mentega

3.Masukkan sikit kentang lenyek dalam pie plate, letakkan inti ayam di tengah. Masukkan doh kentang di atas tadi dan ratakan dengan garfu. Taburkan cheese. Bakar di dalam oven pada 200 degree selama 25-30 min sehingga lapisan atas nampak kekuningan.

nih lah rupa inti shepherd pie itu...

Tuesday, March 10, 2009

Chewy Brownies



For a simple fudge and chewy brownies, to satiate that sweet tooth... for extra crispiness you can toss in some nuts or even chocolate chips.. as you like it..
INGREDIENTS
1 cups caster sugar
3/4 brown sugar
1 1/2 cups all-purpose flour
1/2 cup cocoa powder
1 1/2 teaspoons salt
1 teaspoon baking powder
1 cup vegetable oil
3 eggs
2 tablespoons golden syrup (sirap kencana)
1 teaspoon vanilla extract
1 cup chopped nuts ( I omit this)

DIRECTIONS
In a mixing bowl, combine sugar, flour, cocoa, salt and baking powder. Combine oil, eggs, golden syrup and vanilla; add to dry ingredients. Fold in nuts if desired.

Spread in a greased 9x 9-in square baking pan. Bake at 350 degrees F for 30-35 minutes or until a toothpick inserted near the center comes out clean. Dust with confectioners' sugar while warm if desired

These should be fudgy and not hard or cake like, be careful to not over bake.The edges will satisfy those who like their brownies chewy and the middle will be for those who like it gooey. 2 thumbs up!



Thursday, March 5, 2009

Crunchy Chocolate Chips Cookies




Sometimes you just wish for a home made crunchy chocolate cookies that reminds you of Famous Amos cookies... well wish no more, with this excellent recipe you wont have to break the bank to enjoy them. Its delicious, sweet and crunchy..just what the family's love.Cant remember where I found the original recipe though, but the dough does make quite a lot of cookies , so if you are a light eater (or on a diet) better halved the recipe here...

Ingredients A
1/2 cup butter (soften)
1/2 cup shortening
2 cup brown sugar
1/4 cup caster sugar

Ingredients B
2 eggs (preferably Size A)
2 teaspoon vanilla essence
Ingredients C (sifted together)
21/2 cups all purpose flour
1/2 cup cocoa powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt
2 tablespoon nescafe (instant coffee powder)

Ingredients D
2 cups chocolate chips
2 cups mixed nuts( macadamia, hazel, walnut or almond ) -i chopped this a bit

1,Preheat oven to 180 degrees C. In a large bowl, combine Ingredients A, beat until light and fluffy. Add vanilla and egg and blend well (Ingredients B).

2.Stir in Ingredients C Little by little mixing well until the dough formed. Stir in chocolate chip and nuts.You can shape these into any shapes and arrange onto baking tray.

3. Bake in the oven for 25 minutes. Cool on tray before keeping in airtight containers.

Tuesday, March 3, 2009

Kek Prune Kukus




dah lama duk intai resepi kek nih..intai intai , intai dan intai...heheheh berape kali intaintah..dah berape kali keluar barang . masuk keluar barang masuk..ader jer aral bila nak try resepi nih... akhirnya digagahkan jugak nak buat Kek Prune Kukus resepi Leen Omar dari resepi.net nih.


resepi asal prune tuh di kisar halus dengan sedikit air, aku lak tukar sket caranyer ( pepandai jerkan hehe) , rebuskan prune tuh ngan apple juice kejap then blend ler, bagi masam sket.. Kek nih memang best dan tak muak makan..yang best sebab ader rasa2 masam tuh lah kot.. aku kukus selama sejam setangah dan hasil nyer sunnguh moist dan gebu.. marilah sama2 memcuba.. yang nih resepi asal nya.

Bahan

250gm butter
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula
¼ tin besar susu pekat manis – kalau guna tin kecil 1/3 pun cukup
20 biji prune – blend + sedikit air (≈ 100ml), setakat boleh kisar dah cukup
5 biji prune – hiris kasar
5 biji telur

Cara Menyediakannya

Didihkan air dlm pengukus.
Griskan loyang dengan butter & alaskan dengan kertas minyak. Ketepikan.
Putarkan butter, gula dan susu sehingga sebati. Masukkan telur satu per satu dan putar lagi. Masukkan prune yang telah di blend. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar sebati. Last sekali masukkan prune yg dihiris kasar & kacau dengan senduk dah memadai.
Tuang adunan ke dlm loyang dan kukus selama 1½ jam.

Kalau nak bagi cantik sikit, letakkan beberapa biji prune di atas adunan sebelum dikukus sebagai hiasan.